Treceți la conținutul principal

Emoțiile mele - dezvoltare personală

Nu am mai abordat de foarte mult timp un subiect atât de important, dar din când în când cred că este benefic să ne oprim din tumultul de zi cu zi și să facem un mix exercițiu de introspecție...


Și cum urmează o scurtă vacanță,  moment perfect de petrecut în sânul familiei, dar și un prilej minunat de a depăna amintiri, jocul Emoțiile mele poate fi ușor de "jucat" acum.

Aveți nevoie de o coală de hârtie, ceva de scris și mult-multă sinceritate, onestitate și tot ce mai intră în categoria lui sunt extrem de sincer cu mine.

Scopul exercițiului este acela de a vă gândi la timpul în care erați mici și ce emoții erau sau nu permise în familia voastră. Vă las mai jos și un exemplu, căci mereu e mult mai practic să discutăm concret, pe baza unui model.



Pătratul mare reprezintă emoția/e acceptate 100% în familie, pătrațele mai mici (curaj și frică) sunt cele parțial acceptate.

Asta înseamnă că părinții aprobau manifestarea fericirii sub orice formă a ei, dar în cazul curajului sau a fricii, deși vi se spune că e minunat sau trebuie să fii curajos, că e în regulă să îți fie frică ori că trebuie să te ferești de străini, aceste emoții erau acceptate pe jumătate.

Adică: e bine să fii curajos, dar nu tolerăm să te cațeri în cel mai înalt tobogan; trebuie să fii curajos, dar nu te lăsăm să pleci singur în tabără.

Sau frica e o emoție firească, tolerăm frica, dar te muștruluim când nu ești politicos cu vecinul nostru... Te ascunzi după fusta mamei și nu îl saluți, deși e vecinul nostru de atâta timp. Doar că în aceeași măsură mama și tata îți spuneau să te ferești de străini, să nu ai încredere în ei etc. Și vecinul pentru tine e un străin...

Pătratele separate ( inițiativa, furia, afecțiunea) reprezintă emoțiile ce nu erau tolerate în familie. Și nu doar că nu erau tolerate, dar erau și sancționate ori de câte ori apăreau, ori din start nu se discuta despre ele.

De exemplu, într-o familie în care tristețea nu era tolerată, este posibil ca atunci când copilul începea să plângă, să fie certat, trimis în cameră ori să se încerce să i se schimbe dispoziția pentru că nu dădea bine un copil trist în familia X...

Cu ce ne ajută acest exerciți!?

Dacă reușim să fim onești cu noi și să construim imaginea de ansamblu a emoțiilor acceptate/neacceptate în familie, putem să înțelegem de ce în prezent reacționăm într-un fel sau altul față de ele.

Astfel, dacă în copilărie nu erați consolat când sufereați, este foarte probabil ca acum, ca adulți, când vedeți pe cineva plângând, să vă deranjeze manifestarea lui, chiar să vă irite și să vă fie extrem de greu să tolerați astfel de persoane în preajmă.

Și ce avem cel mai mult de învățat de aici e faptul că nu există emoții bune sau rele. Avem nevoie de toate și trebuie să le acceptăm, să ne descurcăm cu ele și să îi învățăm și pe cei din jur să le gestioneze. Asta desigur, dacă vrem o generație responsabilă, matură și cât mai puțin frustrată.


Așadar, cum va arăta planșa ta de introspecție emoțională!?

Comentarii

  1. Da, ai dreptate! Ma regasesc in aceste randuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant "jocul" tau ... dar cine are timp ptr el?
    Cand ne vedem poate o data in an ... cine sa se joace? :))
    Florii cu bucurii, Amalia draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se joaca in familie ori cu familia... doar ca amintirile pe care familia reuseste sa le starneasca sunt o baza buna pentru a pune in practica "jocul"

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a