Treceți la conținutul principal

Recenzie De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi

"Tristețea te îmbătrânește. Eu sunt mai bătrână decât copiii din străinătate. În România copiii se nasc bătrâni pentru că sunt săraci încă din burta mamei și trebuie să asculte grijile părinților."


Cartea de față am cumpărat-o din Cărturești, iar motivul pentru care am decis să o iau a fost simplu: m-a intrigat titlul și faptul că autoarea a decis să se sinucidă.

Pe scurt, povestea este despre două surori, fiice de circari, plecate împreună cu părinții (deși mai bine spus ar fi fugite) din România comunistă, pentru o șansă la o viață mai bună.

Neșansa lor e însă fix familia în care s-au născut, părinții acestora neputând fi dați ca exemplu pozitiv. 

Pe alocuri sunt prezentate și concepțiile/ideile rudelor rămase în România, despre ce înseamnă să fii plecat: că acolo o duci mai bine, că ai bani, că viața este mai ușoară, ca se găsesc lucruri mai repede etc. Dar și așteptările rudelor de acasă de a primi ceva de la cei fugiți.



Deși de mult în afară, amprenta României, a tradițiilor, obiceiurilor și fricilor își pune amprena și asupra personajului principal, ducând cumva la decăderea acestuia. Gânduri precum cel prezentat în citatul de mai sus, sau idei precum că "oamenii caută fericirea precum caută sîngele inima. Cînd nu mai curge sânge în inimă, omul se usucă, spune tata. Străinătatea e inima. Iar noi sîngele. Și familia noastră de acasă?"

Într-un mod straniu romanul se desfășoară în două planuri- cel de afară și cel din România, deși personajele nu pun niciodată piciorul pe pământ românesc.

De ce fierbe copilul în mămăligă este un roman cu puternică tentă autobiografică, parcurcând paginile acestuia și urmărind destinul tragic al personajului principal, nu mă miră că Aglaja Veteranyi a decis să își pună capăt zilelor...

Accentul pică pe teamă, pe nesiguranță, sentimente contradictorii, trăite încă din copilărie. Teama de moartea mamei, teama de a fi descoperiți și trimiși înapoi în România, frica paralizantă că cineva le poate fura numărul de la circ și așa să rămână pe drumuri, fără bani și un venit cât de cât sigur.

Teama aceasta își pune puternic accentul asupra personajelor, parcursul personajelor fiind marcat de sărăcie, decădere, promiscuitate și teamă permanentă. O viață poate mai cumplită decât cea pe care ar fi avut-o rămânând în România.

Cât despre titlul cărții, aceasta era de fapt o poveste transmisă în familie; titlu ce la un moment dat este explicat într-o manieră grotească (cum de fapt este întregul roman).

"Eu știu și singură de ce fierbe copilul în mămăligă, chiar dacă sora mea nu vrea să îmi spună. Copilul se ascunde în sacul cu mălai pentru că îi e frică. Și pe urmă adoarme. Vine bunica și răstoarnă mălaiul în apa clocotită, ca să facă o mămăligă pentru copil. Și când copilul se trezește e gata fiert."

Pe măsură ce crește, întreaga viață i se destramă, familia se desparte, la fel și speranța unui trai decent, a unei căsuțe frumoase și a unui viitor strălucit: toate acestea fiind înlocuite de spectacolele grotește de varieteu în care este nevoită să joace, minoră fiind. Spectacole ce te duc cu gândul la cluburile de strip-tease, copila având ca unică piesă de vestimentație un triunghi negru acoperit cu păr...

Romanul are un aer ciudat, asupra lui planând un veșnic sentiment de tristește, gol și dezolare. Nu aș putea spune că îl recomand sau nu, însă pot afirma că în el se găsesc adevăruri încă valabile pentru țara noastră chiar și la atâția ani de la căderea comunismului. De ce fierbe copilul în mămăligă este o lectură interesantă, ușor de citit dar nu de vacanță, căci indispune- sau cel puțin, pe mine a reușit să mă indispună. Și nu pentru că ar fi prost scris (el este scris bine), ci pentru că este extrem de adevărat, de real și autentic!


Informații De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi

Ed. Polirom
Preț aprox. 20 lei
Nr. pag. 175
Public țintă 18+
Nota mea 8

Comentarii

  1. Cred ca este grozav de buna cartea ... Nu sunt convinsa ca ai mei copii nu stiu cum este cu "a fierbe copilul în mămăligă", dar stiu destule povesti ale unor astfel de copii ... Foarte trist!
    Mi-a placut recenzia ta! Multumesc! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o carte buna, releva trairile personajului si cumva te face sa intelegi si de ce pana la urma autoarea s-a sinucis.

      Ștergere
  2. Mulțumim pentru recenzie.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a