"Tristețea te îmbătrânește. Eu sunt mai bătrână decât copiii din străinătate. În România copiii se nasc bătrâni pentru că sunt săraci încă din burta mamei și trebuie să asculte grijile părinților."
Cartea de față am cumpărat-o din Cărturești, iar motivul pentru care am decis să o iau a fost simplu: m-a intrigat titlul și faptul că autoarea a decis să se sinucidă.
Pe scurt, povestea este despre două surori, fiice de circari, plecate împreună cu părinții (deși mai bine spus ar fi fugite) din România comunistă, pentru o șansă la o viață mai bună.
Neșansa lor e însă fix familia în care s-au născut, părinții acestora neputând fi dați ca exemplu pozitiv.
Pe alocuri sunt prezentate și concepțiile/ideile rudelor rămase în România, despre ce înseamnă să fii plecat: că acolo o duci mai bine, că ai bani, că viața este mai ușoară, ca se găsesc lucruri mai repede etc. Dar și așteptările rudelor de acasă de a primi ceva de la cei fugiți.
Deși de mult în afară, amprenta României, a tradițiilor, obiceiurilor și fricilor își pune amprena și asupra personajului principal, ducând cumva la decăderea acestuia. Gânduri precum cel prezentat în citatul de mai sus, sau idei precum că "oamenii caută fericirea precum caută sîngele inima. Cînd nu mai curge sânge în inimă, omul se usucă, spune tata. Străinătatea e inima. Iar noi sîngele. Și familia noastră de acasă?"
Într-un mod straniu romanul se desfășoară în două planuri- cel de afară și cel din România, deși personajele nu pun niciodată piciorul pe pământ românesc.
De ce fierbe copilul în mămăligă este un roman cu puternică tentă autobiografică, parcurcând paginile acestuia și urmărind destinul tragic al personajului principal, nu mă miră că Aglaja Veteranyi a decis să își pună capăt zilelor...
Accentul pică pe teamă, pe nesiguranță, sentimente contradictorii, trăite încă din copilărie. Teama de moartea mamei, teama de a fi descoperiți și trimiși înapoi în România, frica paralizantă că cineva le poate fura numărul de la circ și așa să rămână pe drumuri, fără bani și un venit cât de cât sigur.
Teama aceasta își pune puternic accentul asupra personajelor, parcursul personajelor fiind marcat de sărăcie, decădere, promiscuitate și teamă permanentă. O viață poate mai cumplită decât cea pe care ar fi avut-o rămânând în România.
Cât despre titlul cărții, aceasta era de fapt o poveste transmisă în familie; titlu ce la un moment dat este explicat într-o manieră grotească (cum de fapt este întregul roman).
"Eu știu și singură de ce fierbe copilul în mămăligă, chiar dacă sora mea nu vrea să îmi spună. Copilul se ascunde în sacul cu mălai pentru că îi e frică. Și pe urmă adoarme. Vine bunica și răstoarnă mălaiul în apa clocotită, ca să facă o mămăligă pentru copil. Și când copilul se trezește e gata fiert."
Pe măsură ce crește, întreaga viață i se destramă, familia se desparte, la fel și speranța unui trai decent, a unei căsuțe frumoase și a unui viitor strălucit: toate acestea fiind înlocuite de spectacolele grotește de varieteu în care este nevoită să joace, minoră fiind. Spectacole ce te duc cu gândul la cluburile de strip-tease, copila având ca unică piesă de vestimentație un triunghi negru acoperit cu păr...
Romanul are un aer ciudat, asupra lui planând un veșnic sentiment de tristește, gol și dezolare. Nu aș putea spune că îl recomand sau nu, însă pot afirma că în el se găsesc adevăruri încă valabile pentru țara noastră chiar și la atâția ani de la căderea comunismului. De ce fierbe copilul în mămăligă este o lectură interesantă, ușor de citit dar nu de vacanță, căci indispune- sau cel puțin, pe mine a reușit să mă indispună. Și nu pentru că ar fi prost scris (el este scris bine), ci pentru că este extrem de adevărat, de real și autentic!
Informații De ce fierbe copilul în mămăligă de Aglaja Veteranyi
Ed. Polirom
Preț aprox. 20 lei
Nr. pag. 175
Public țintă 18+
Nota mea 8
Cred ca este grozav de buna cartea ... Nu sunt convinsa ca ai mei copii nu stiu cum este cu "a fierbe copilul în mămăligă", dar stiu destule povesti ale unor astfel de copii ... Foarte trist!
RăspundețiȘtergereMi-a placut recenzia ta! Multumesc! <3
Este o carte buna, releva trairile personajului si cumva te face sa intelegi si de ce pana la urma autoarea s-a sinucis.
ȘtergereMulțumim pentru recenzie.
RăspundețiȘtergereCu drag.
Ștergere