joi, 7 martie 2019

O.G.U 1/2019 privind acordarea dreptului la vacanță

Vacanța este o necesitate și nu un lux. (L. Bloom)


În data de 1.03.2019, Comisia Extraordinară Christinică s-a întrunit pentru a dezbate implementarea unei noi legi privind Dreptul la vacanță. Comisia, formată din bloggeri, sindicaliști și corporatiști, plecând de la afirmația Lindei Bloom a apelat la ajutor specializat pentru a își putea pune pe hârtie ideea.

Din fericire, Christian Tour susține dreptul la vacanță, drept pentru care nu doar că a facilitat întâlnirea comisiei în unul din sediile lor, ci au și pus la dispoziția acesteia câțiva specialiști din domeniul vacanțelor, pentru a creiona portretul ideal de relaxare, veselie, stare de bine și amintiri de neuitat!

Așadar, în jurul orelor 10 dimineața cei prezenți au dat startul ședinței, militând pentru dreptul fiecărui român, fie el bebeluș, pensionar, muncitor ori șomer, la o vacanță în România!

Discuții aprinse, power point-uri colorate,  scheme elaborate și idei caleidoscopice au fost expuse de toți cei prezenți, însă la orele 15.00, comisia nu ajunsese din păcate la nicio concluzie... fapt pentru care a fost solicitată bine-meritata pauză de cafea. 

Mirosul de boabe proaspăt râșnite, suc proaspăt de portocale, croissante aburinde și zahăr vanilat a acționat asemenea madlenei lui Proust! Astfel amintirile eliberate, am avut ocazia să asist la cea mai frumoasă poveste despre prima mea vacanță, poveste ce va sta la baza campaniei Dreptul la vacanță!Redăm mai jos câteva fragmente din povestea prinsă din zbor la întrunirea Comisiei Christinică.

"... momentele acelea când știai câ mai e puțin până să o pornești spre mare și începea frenezia făcutului bagajelor și a strecuratului pe ascuns a jucăriilor sau hainelor pe care știai că nu ai voie să le iei, dar îți doreai să le ai cu tine cu orice preț... nerăbdarea și furnicăturile din noaptea dinaintea plecării, când o puneai pe mama să îți povestească despre scoicile fermecate și căluții de mare, prieteni de nădejde a sirenelor, iar tu adormeai parcă legănat de valuri... ca mai apoi mama să te trezească blând, brațele puternice ale tatălui să te poarte pe sus la mașină, să te îngrămădești pe bancheta din spate cu restul verișorilor și să porniți spre mare în miros de cafea și croissante proaspăt făcute de bunica...... și toate poveștile pe care le inventau verișorii mai mari despre locuitorii bordeelor verzi și a pepenilor zemoși... emoția când soarele biruia noaptea și se ivea ca prin minune de peste un deal luminând zarea și promițând astfel că prima zi la mare avea să fie caldă și prietenoasă. Glumele tatălui când treceați podul peste Dunăre și toți cei din spatele mașinii erau nevoiți să ridice picioarele ca să nu-i ude Dunărea. 

Momentul magic, ce te lăsa fără respirație când brusc marea se ivea în fața ochilor sclipitoare și atât de măreață, sporind nerăbdarea ta și a verișorilor, în timp ce mașina parcă înainta mai încet ca un melc spre hotelul ce avea să vă devină casă pentru următoarele 7 zile.

Ohhh și senzația aceea de nedescris când toți 3 porneați chicotind spre plajă, lăsându-vă papuceii în urmă, afundându-vă piciorușele în nisipul fin, încă răcoros al dimineții și alergând și alergând... spre mare, spre valuri, spre fericire! Gâdilatul aproape mămos al valurilor, înțepăturile răutăcioase ale scoicilor și gustul sărat al mării mângâindu-vă trupușoarele.

Și toate castelele de nisip construite și reconstruite și toate gropile și jucăriile aruncate și lacrimile când nu vă înțelegeați al cărui castel e mai frumos. Gustul dulce-acrișor al piersicilor pe care părinții le vârau sub nasul vostru și toate cărțile alea cu povești nemuritoare din care musai se citea măcar o poveste pe zi! Ahhh și să nu uităm de toate hainele alea ciudate și accesorii post-comuniste după care se dădeau toți în vânt, dar care azi sunt atât de penibili... însă ele au rămas veșnic în memoria colectivă pentru că, nu, cineva a avut grijă să facă poze în vacanță- amintiri peste an, cum să nu?!
Și norocul de a fi cea mai mică din toată formația plecată în vacanță și a ți se face toate poftele și a primi tot ce îți dorești dacă pui puțin botic sau a fi cărată în cârcă doar pentru că ești mică, ai obosit, te dor picioarele, nu mai faci nici un pas și dai și puțină apă la șoricei...

Oh, dar acel moment când tu și verișorul tău vă plictisiți de moarte în camera de hotel și dediceți să vă faceți propria mare în... baie! Și umpleți cada și aduceți jucăriile și începe bălăceala; și vin părinții și preț de câteva clipe rămân consternați, apoi sunteți luați pe sus, depuși în pat, iar ei se chinuie să repare dezastru făcut înainte ca cei de la hotel să vadă ce s-a petrecut! Amintiri de neprețuit, ce doar alzheimer-ul le va șterge."
Cum să nu militezi pentru acordarea dreptului la vacanță pentru toți românii?! Ar trebui să fii prea egoist să vrei ca doar anumiți oameni să aibă dreptul la astfel de amintiri, la o astfel de bucurie supremă, la amintiri atât de dragi și experiențe magice. 

Noroc că pauza de cafea a fost atât de inspirațional-proustiană și i-a făcut pe toți participanții să își amintească de prima lor vacanță... Astfel tabelele, schițele și power point-urile au fost repede date uitării - amintirile, emoțiile și sentimentele ieșind învingătoare.

Pornind de la povestea redată pe scurt mai sus, Comisia Extraordinară Christinică a construit dosarul Dreptul la vacanță și l-a înaintat Guvernului, Parlamentului și Președintelui, spre consultare și aprobare. Pentru că vacanța aduce fericire, iar România are nevoie de oameni mai fericiți. Și pentru că toți participanții la această întrunire știu cât de greu poate fi pentru unii oameni să meargă în vacanță, Christian Tour se implică și de această dată, susținând proiectul D.V. (dreptul la vacanță).

Vacanța cu Christian Tour din D.V. este special concepută pentru cei ce își doresc să construiască amintiri alături de cei dragi, căci:


La vacanță toți au dreptul, 
Copilași, pensionari sau chiar parlamentari!

Ca să cânte ori să zburde,
Prin nisip ori prin păduri,

La soare ori la răcoare
Să aibă ce povestească, viața toată s-o iubească!
Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2019, ediția de primăvară.


8 comentarii:

 1. Recunosc...m-am speriat un pic. Nu stiam ce imi scapa!

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, si eu sustin dreptul la vacanta, dar oare cati copii, adulti ... merg în vacanta în Ro?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Offf nu vreau sa intru in acest subiect. Din pacate doar eu stiu mult prea multi oameni care nu au vazut marea niciodata, da' sa plece mai departe de 10-20 km de unde locuiesc...

   Ștergere
 3. La multi ani, femeie frumoasa!:)
  O zi însorita si plina de flori îti doresc!

  RăspundețiȘtergere