Știți deja că îmi place să vorbesc despre emoții, despre trăiri, sentimente și tot ce-i nou și util! Iar acum a venit rândul celui mai interesant proiect ivit pe piața românească: casa nZEB.
Vă întrebați poate ce e casa nZEB? Ei bine, mai pe largă, înseamnă nearly zero energy building- mai pe românește, o casă cu un consum aproape zero (de energie, desigur).
Cum, nu a-ți auzit până acum de așa ceva?!? Nici eu, dar orice om interesat de proiecte de case e musai-musai să se intereseze de așa ceva, căci casa activă este casa viitorului!
Și cum una dintre dorințele mele e să avem o căsuță micuță, drăguță și cochetă, recunosc că m-am informat cu privire la ce înseamnă casa activă și asupra modului în care poate să ne schimbe sau influențeze stilul de viață.
În primul rând o astfel de casă poate fi amplasată oriunde, este prietenoasă cu mediul având o amprentă de carbon minimă, oferă confort ridicat pentru toți cei ce-i locuiesc sub acoperiș, respectă mediul înconjurător, ceea ce este foarte important pentru noi, căci iubim enorm natura.
Plus că aerul din interiorul unei astfel de case este pur, căci este construită într-o asemenea manieră încât nu păstrează deloc aerul viciat, făcând-o extrem de potrivită pentru copilași sau/și animăluțe, dar și pentru persoane alergice.
Recunosc, noua ne-ar plăcea o căsuță, nu un apartament, cu o curticică mică și multe-multe flori, dar și un liliac, glicin, un mic arbust de agriș și 1-2 pomi fructiferi. Dar grădina cu flori (hortensii, lalele, narcise, trandafiri cățărători, zambile și o mulțime de nebunii) e neapar să existe, pentru blănosul nostru drag, mare amator de vânat insecte. Și desigur, parcela cu plante aromatice: lavandă, mentă, busuioc, pentru fluturei veseli și ceaiuri gustoase pe timp de iarnă...
Unde mai pui că putând fi amplasată oriunde, nu o sa trebuiască să ne batem prea tare capul cu acest aspect, ci doar să ne bucurăm de aerul neviciat din interiorul ei, de consumul redus de energie și confortul pe care îl poate oferi.
Astfel, cu mai mult spațiu, o bucățică caleidoscopică de grădină și camere pentru toți, cum să nu ne fie schimbată complet viața?! În bine, desigur.
Unde mai punem că facturile fiind de aproape 10 ori mai mic față de o casă tradițională, cu bănuții economisiți am putea să călătorim mai mult, iar asta cu siguranță ne-ar schimba viața în bine.
Așa că nu știu voi, dar noi ne-am cam hotărât- ne dorim casa viitorului. Mai așteptăm doar banii prezentului!
Articol scris pentru Super Blog ediția de primăvara, 2019.
Casa viitorului ... eu zic sa fie "casa de piatra!" :))
RăspundețiȘtergereSa fie oricum, numa' casa sa fie (si trainica si armonioasa si draguta si cu sanatate multa) :)
Ștergere