"Tot secretul vieții se reduce la atât: ea n-are nici un rost; fiecare îi găsește unul. (Emil Cioran)"
Recenzia săptămânii acesteia vine de la Târgul Cărții, completând superb seria #2019booksforsoul, începută în ianuarie.
Kate Morton a devenit extrem de repede una dintre autoarele mele preferate, stilul în care scrie fiind plăcut, cursiv și deloc plicticos. În prezent cărțile sale sunt traduse în peste 34 de limbi și publicate în aproximativ 40 de țări.
Caracteristic romanelor sale este povestea în ramă, de cele mai multe ori aceeași istorisire fiind văzută ca printr-un soi de caleidoscop, toate personajele principale, să le zic așa, având ocazia să își spună propria variantă...
Păzitoarea tainei pot afirma că este de departe preferata mea ( dintre cele 3 citite până acum).
Acțiunea romanului începe într-o zi caldă de vară, când Laurel, atunci doar o fetiță, se ascunde în căsuța din copac de picnicul familiei. Decizie ce avea să îi schimbe viața pentru totdeauna- ajungând să fie martoră a unei crime cumplite.
Marcată de această întâmplare, se îndepărtează de restul familie, ajungând, matură fiind, o actriță cunoscută și cu mii de admiratori. Soarta face însă ca Laurel să se reîntoarcă la casa părintească atunci când mama ei se îmbolnăvește.
Acum mult mai matură și determinată, Laurel își fixează ca obiectiv aflarea adevărului, pornind astfel într-o aventură halucinantă, unde frânturi din istoria mamei sale și a ororilor celui de Al Doilea Război Mondial se transformă într-un soi de vortex fantezist.
Laurel și fratele ei mai mic, încep să pună cap la cap piesele de puzzel a ceea ce a fost cândva Dolly- mama lor. Nume precum Jimmy, prima dragoste a lui Dolly sau Vivien, prietena din tinerețe a mamei și Henry Jenkins, apar repetitiv.
Iar cheia dezlegării misterului pare a se lega cumva de Henry Jenkins, cel la a cărui moarte asistase Laurel.
Viața zbuciumată a lui Dolly îi intrigă pe Laurel și fratele său, cumva părând că mama lor era cu totul și cu totul altă persoană înainte să devină, ei bine, mama lor!
Dolly, Vivien și Laurel ne poartă prin spațiu și timp, ne pun pe tavă sufletul și secretele lor, ajungând ca în final să ni se dezvăluie adevărul gol-goluț, surprinzător și cumva bine-meritat.
Păzitoarea tainei mi-a plăcut atât de mult, poate pentru că a fost printre puținele romane cărora nu le-am putut desluși finalul până nu am citit și ultimul cuvânt. Iar asta, din punctul meu de vedere, înseamnă măiestrie ( a autorului, desigur).
Romanul reușește să îmbine plăcut ideea de prietenie, iubire, pierdere și speranță. E mai mult decât un roman, este o lecție de viață, un soi de "după faptă și răsplată" și dacă aveți curiozitatea să citiți Păzitoarea tainei, o să înțelegei ce vreau să spun!
Dacă vă plac cărțile bine scrise, ușor misterioase și efervescente, atunci cu siguranță o să o îndrăgiți pe Kate Morton.
Și în caz că nu știți cu ce roman să începeți, puteți face o comparație citind și recenzia cărții Orele îndepărtate, pe care o găsiți aici.
Informații Păzitoarea tainei
Ed. Humanitas
Colecția Raftul Denisei
Preț aprox. 30 lei (pe site-ul Târgul Cărții)
Nr. pag. 434
Public țintă 18+
Nota mea: 10++++
Spor la citit
O carte foarte draguta.
RăspundețiȘtergereSuperba, o recomand din tot sufletul!
ȘtergereTe tine cu sufletul la gura
RăspundețiȘtergereSuperba poveste!
ȘtergereThanks, dear!
RăspundețiȘtergere:*
Ștergere