"Iubirea, bucuria și pacea nu pot inflori până când nu v-ați eliberat de sub dominația minții. (E. Tolle)"
Fizica dragostei eseu asupra instinctului sexual de Remy Gourmont face parte din proiectul #2019booksforsoul, dar trebuie să vă avertizez încă de la început că pe cât de palpitant pare titlul, pe atât de greu este de citit cartea!
Cartea am cumpărat-o acum ceva timp, de pe Elefant pentru că avea un preț imbatabil de doar 5 lei. De cele mai multe ori plec de la ideea că un roman/carte etc. atât de ieftină nu e neaparat și bună. Fizica dragostei însă este o carte micuță, nu cântărește mult, are un subiect interesant- ceea ce o face perfectă pentru poșetă (în traducere liberă - perfectă pentru metrou, autobuz și orice alt mijloc de transport în care te plictiseșt de moarte).
Revenind la carte, două aspecte m-au atras la ea: titlul, deosebit de expresiv, ce te duce cu gândul că la final vei pleca cu ceva util și faptul că traducătorul este profesoara mea de română din școala generală.
Ei bine, Fizica dragostei eseu asupra instinctului sexual este extrem, dar extrem de greu de citit. Plus că nu explică neaparat conceptul de instinct sexual la om, ci la animal. Cu paralele, exemple etc. extrapolate și la ființa umană, dar mai ales la tot regnul animal.
Citind Fizica dragostei, care chiar este un eseu, nu un roman, pot spune că am învățat cum se iubesc și înmulțesc melcii, peștii, insectele și ce mai există pe planeta asta. Lucruri extrem de interesante, adevărat, dar cartea rămâne în continuare extrem de greu de citit.
Dacă nu sunteți motivați ori interesați cu siguranță nu puteți duce Fizica dragostei până la final. Eu prefer oricând să stau cu nasul într-o carte în autobuz, așa că am citit până și ultima păginuță.
Ce mi-a plăcut cu adevărat și mi se pare util- în ideea că societatea noastră se îndreaptă spre așa ceva, a fost paralela între lumea furnicilor și a albinelor și cea umană.
Aceste insecte au "caste" bine stabilite: soldați, muncitoare, dădace, masculi de prăsilă și regina- acea unică născătoare de noi generații. Au însă și spioni și sabotori- iar sabotorii sunt cei ce se asigură că din nou-născuți unul este crescut în așa fel încât să devină regină.
Remy Courmont afirmă (voalat și delicat, desigur) că societatea umană se îndreaptă cumva spre așa ceva... din ce în ce mai puține femei ce nasc (scăderea fertilității- cauză sau efect?!), cât mai multe femei axate pe a produce/munci, diminuarea importanței familiei tradiționale etc.
De asemenea, un alt aspect interesant prezentat de autor este acela al fermelor de sclavi și vaci în lumea furnicilor. Cu sclavii e simplu conceptul, dar vacile sunt de fapt niște păduchi pe care furnicile îi cresc în galeriile lor, pe care îi îndoapă din belșug cu mâncare, unicul scop fiind să îi "mulgă" de substanța lipicioasă pe care o produc și pe care drăguțele furnici o iubesc atât de mult...
După cum spuneam, cartea este interesantă, dar dificil de citit. Acum depinde exclusiv de fiecare cum se descurcă cu o carte- eseu academic...
Pentru a vă trezi interesul, vă las mai jos un citat ce m-a determinat să duc cartea până la final (și asta pentru că deși e greu de citit, eu tot țin să o recomand):
"Solidaritatea, vană ideologie, dacă o restrângem la speciile umane! Nu e deloc o prăpastie între om și animal; cele douî domenii sunt separate de un pârâiaș pe care l-ar trece și un copil. Noi suntem animale; trăim din animale și animalele trăiesc din noi. Suntem parazitați și suntem paraziți. Suntem vânători și prada vie a vânătorilor. Și când facem dragoste e totuși, cum zic teologii, more bestiarum. Dragostea e profund animalică; de aici frumusețea ei. "
Informații Fizica dragostei
Ed. Nemira
Preț 5 lei (cu atât am cumpărat-o eu)
Nr. pag. 222
Public țintă 18+
Nota mea 8
Lectură plăcută!
O carte draguta, multumim pentru recenzie.
RăspundețiȘtergereCu mare mare drag.
ȘtergereGreusoara, nu?
RăspundețiȘtergereInvers proportionala cu dimensiunile ei, daaaa!! Iar greusoara e delicat spus :)
ȘtergereNu cred ca as avea rabdare sa o citesc ...
RăspundețiȘtergereMultumesc de recenzie!
O saptamana excelenta îti doresc fara raceli ... :))
Da... pai daca nu eram prin autobuze, trolee si tramvaie recunosc ca nici eu nu o terminam. Dar asa, am preferat sa stau cu nasul infipt in carte, ca sa pot ignora mizeria catastrofala din jur :)
ȘtergereMultumesc pentru recenzie :)
RăspundețiȘtergereCu drag.
Ștergere