"Un animal ciudat, sufletul (...) Sufletul... Câteodată e mai bine să-l îngropi."
Peter Gardos este regizor de film de origine maghiară, dar și autorul romanului Febră în zori, roman inspirat din povestea de dragoste dintre părinții autorului.
Fever at Down, cu a ei denumire în engleză, face parte din proiectul #2019booksforsoul și mi-a plăcut atât de mult că nu am putut aștepta până mâine să scriu despre ea! Plus că are un preț grozav (10 lei) și e păcat să pierdeți oferta!
Deși biblioteca noastră e plină cu romane pe care urmează să le citesc, când am văzut în librărie această carte, nu m-am putut abține să nu plec cu ea și asta din două motive: prețul atrăgător (reducere de 70%) și coperta extrem de simpatică. Și da, mă repet, pentru mine contează mult coperta, oricât de superficial ar suna.
Febră în zori- "La sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, doi supraviețuitori ai lagărelor de concentrare se confruntă cu o nouă bătălie: una pentru dragoste."
Cum să nu îți surâdă o astfel de carte, mai ales în februarie, această lună închinată iubirii?! Așa că nu am stat mult pe gânduri, am luat romanul și dusă am fost...
Și astăzi, în zi de Dragobete, după ce am serbat cum se cuvine și cu o plimbare la Dichisar, am făcut ceea ce tradiția populară cere: am lenevit bucurându-mă de un cappuccino aromat și o carte bună.
Mărturisesc că imediat ce am terminat-o de citit m-am și apucat de scris despre ea, atât de mult mi-a plăcut.
Ce trebuie precizat încă de la început este faptul că Febră în zori s-a născut din dorința unui fiu de a celebra iubirea dintre părinții lui și de a nu lăsa o poveste să moară... un roman închinat tatălui. Peter Gardon primește de la mama lui un teanc de scrisori (un schimb simpatic între ea și Miklos) la moartea soțului.
Miklos, supraviețuind lagărelor de concentrare, își găsește refugiu în Suedia, unde este îngrijit și primește ajutor medical. Aici primește însă o veste cutremurătoare, boala sa de plămâni îi mai permite să trăiască cel mult 6 luni. Acesta este momentul în care își pune în cap ca în acest timp să își găsească o soție dintre ceilalți refugiați și pornește o cruciadă a scrisorilor, alături de bunul său prieten Harry.
Când Lili îi răspunde, instinctiv Miklos știe că ea este aleasa și între cei doi începe un schimb frenetic de scrisori și o luptă acerbă pentru a putea să își transforme în realitate iubirea.
Febră în zori este mai mult decât o carte, este o poveste și o lecție de viață... prieteni ce nu sunt ceea ce par la prima vedere, disperare și extaz, fiorii primei iubiri, lupta pentru supraviețuire, speranță și emoție- foarte multă emoție!
Un roman extrem de ușor de citit, dar fermecător de-a dreptul, trist și amuzant în același timp, aș putea spune chiar palpabil.
Se citește în câteva ore, dar reușește să deconecteze cititorul și la final să îi confere o stare de bine, de mulțumire și pace sufletească.
Dacă vreți să citiți un roman puțin altfel, dar care să vă facă să priviți viața și dragostea ca printr-un caleidoscop, atunci Febră în zori este cartea perfectă.
Informații Febră în zori
Ed. Trei
Preț 10 lei la reducere (35 preț întreg)
Nr. pag. 228
Public țintă 16+
Nota mea 10++++
Multumim! Pare foarte interesanta!
RăspundețiȘtergereEste superba!
ȘtergereMultumim de recenzie!
RăspundețiȘtergereAmalia de ce nu participi si tu la povestea parfumata? Tabelul mai este deschis înca! Te rog, stiu ca detii "condeiul parfumat"! :)
Multumesc, o sa intru sa ma documentez. In principiu nu ma "inham" la prea multe, pentru ca e mai complicat la mine cu timpul. Cand am prea mult, cand nu am mai deloc :)
ȘtergereFoarte buna recenzia, multumesc pentru postare.
RăspundețiȘtergereMultumesc si eu!
Ștergere