Treceți la conținutul principal

Iarnă gri pe câmpii

Bâr bâr bâr iarnă gri, îmi doresc să nu mai vii
Să rămâi veșnic plecată
Să așterni prin alte țări
Straturi-straturi de zăpadă.

Iarnă gri și friguroasă
Lasă-mi casa călduroasă
Și factura luminoasă
Ca să pot de sărbători
Daruri mii și zeci de mii
Să le cumpăr la copii!

Bâr bâr bâr iarnă gri, vijelioasă
Te rog nu fi mânioasă.
Peste case și cărări
Nu sufla cu frigul tău.

Dă-ne florile-ți de gheață
De Crăciun și Anul Nou
Și în rest fără zăpadă, vânt și vifor tu să fii
Să avem călduț în casă 
Și confort nemărginit 
Că de frig de când mă știu eu mereu am tot fugit!


De când eram de-o șchioapă, iarna era un subiect de-a dreptul colosal pentru bunicii mei! De cum se ițeau primele zile ale lui august, deja se pregăteau pentru sezonul rece.

Bunica avea ea o vorbă (iarna să-ți faci car, iar vara sanie), iar vorba asta la ea însemna de fapt că vara se cumpărau, tăiau, triau și adăposteau lemnele. Prilej de mare bucurie pentru mine și verișoara mea, care ne zbenguiam prin rumegușul proaspăt mai ceva ca niște iezi.

Mărturisesc că și acum îmi plac aceste obiceiuri, freamătul ce se stârnește în oameni imediat ce văd graurii plecând, stivuirea atentă a lemnelor, scuturatul sobelor și primenitul casei pentru iarnă. Deși mi-aș dori să locuiesc într-o căsuță ca a bunicii, să mă pot bucura de căldura sobei și fructele coapte în cuptorul încins, soarta m-a împins spre oraș...

Iar aici, maldărul de lemne și obloanele grele din geam, cu rol de a te proteja de capriciile iernii au fost înlocuite cu fâsâit de calorifer și mult râvnitul certificat energetic.



Și pentru că bunica m-a învățat bine, cum ne-am mutat în noua casă ne-am gândit să fim prevăzători și să ne asigurăm că iarna o să avem parte de căldura și confortul mult dorit. Drept pentru care am apelat cu mare încredere de această dată (nu, nu la tăietorii de lemne) la specialiși desăvărșiți, pentru o termografie.

Când bunica a aflat că noi pentru iarnă cu hârtii, radiografii ș-aparate ne gătim, cruce și-a făcut săraca și în șoaptă se ruga pe la colțuri și icoane să ne dea Domnu' minte și iarna să nu mai vină.

Cum se agita săraca și în portbagaj punea plăpumi multe, veste groase, totoșei din lână aspră, căciulțe și fulare, chiar și pături croșetate! Atâtea ea ne dădea că un strop ne-am gândit că o să facem amândoi trafic cu lânuri pufoase. 

Dar vâzând cum se agită, să-i redăm liniștea râvnită, am luat-o în mașină într-o vizită rapidă pe meleaguri orășene ca să vadă cu ai ei ochi cum se face un audit energetic reușit și să stea fără vreo grijă- iarna pregătiți ne prinde.

Și chiar dacă n-avem lemne, avem noi calorifere și clădire izolată și ferestre meserie, ce țin vijeli-afară și căldura înăuntru.

Văzând bunica acestea, s-a mai liniștit săraca, dar vestele și totoșeii tot le-andgrămădit cu drag în cuierul de pe hol- să fie, că nu se știe...

Iar noi, cu nerăbdare, așteptăm iarna cea mare, dar nu pentru troiene, vânt și frig și baliverne, ci pentru sărbători, globulețe și brăduți, cu miros de cozonac, vin fiert și gutui pufoase, căci vrem și la București să trăim ca în povești.

Dacă și tu ai bunici, părinți sau chiar străbunici ce acasă se frământă că nu ai lemne aici, spune-le de specialiști, cere o termografie de la Enermed Impex și calmează-i pe bătrâni! Și iarna las-o să vină, să vâjăie, să suspine, că la tine-n casă vai, nici un fulg nu se strecoară și te simți de parcă-i vară!


Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, ediția de toamnă.


Comentarii

  1. Acest articol mi_a deschis cufarul cu amintiri.Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Orice act de vanzare sau inchiriere care are loc fara existenta acestui certificat energetic este nul.
    Atat un audit energetic cat si un certificat energetic pentru o constructie este realizat de catre auditori energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
    Un certificat energetic se obtine pe baza documentelor puse la dispozitie de beneficiar si inspectiei locuintei, in urma careia se va stabili performanta energetica a cladirii.
    Pentru a obtine un astfel de document, trebuie sa contactati un auditor energetic autorizat si sa furnizati acestuia planuri ale imobilului, fisa de cadastru si informatii legate de imobil .
    Auditorul energetic va folosi si planul general de incadrare a imobilului si planurile de arhitectura si al instalatiilor.
    http://certificat-energetic.braila-ing.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. www.ncs-projects.ro/
    NCS PROJECT & DESIGN - NCS PROJECT & DESIGN SRL
    Certificat Energetic,Dirigente de Santier,Proiectare casa. Preturi excelente, promptitudine, efort minim pentru client. Suntati-ne acum la telefon 0765458387. Va oferim calitate, profesionalism si siguranta!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se desfășoară oriunde