luni, 8 octombrie 2018

Te iubesc... până la Praga și înapoi, spre infinit!

Toamna, cu aromele ei îmbătătoare, culorile caleidoscopice, zilele răcoroase și miile de oferte city break ne-a fost mereu tare-tare dragă.

Și cum în acest octombrie se împlinesc 8 ani de la prima noastră toamnă, pe lângă deja tradiționala tartă cu gutui aromate, mi-am zis să-mi surprind jumătatea cu un city break Christian Tour, că doar avem de sărbătorit, nu glumă!

Vă spun drept că am copt surpriza asta de ceva vreme, încă de prin vară mă încercase gându' cel necurat al hălăduirii prin orașe europene, doar noi doi, mână în mână, ca-n primul an... Doar că plănuirea unei astfel de excursii, precum și alegerea locului nu e treabă simplă.

Prin tramvaie și 2 sacoșe cu merinde, printre un email fistichiu și o cafea fierbinte, m-am documentat temeinic despre cele mai romantice orașe din Europa, numai bune de vizitat la ceas de octombrie. Căci musai, dar musai, trebuia să fie cel mai romantico-siroposo-dulcineu oraș văzut de noi în moment aniversar. Și plin de istorie, desigur, să aibă ce poza jumătatea mea dragă....

Și uite așa, căutând, răscolind, întrebând și click-uind pe site-ul celor de la Christian Tour o vară-ntreagă, Praga cea boemă, Orașul celor o sută de clopotnițe, mi-a fermecat inima.


Drept pentru care între un pui la cuptor, o ciorbiță cu spanac și o tartă cu cireșe, am achiziționat și un city break in Praga! Aviz amatoarelor de surprize, e mai simplu să click-uiți printre polonice și cuțite - riscul de a fi descoperite scade considerabil (asta dacă nu aveți pofticioși prin casă).

Și ce poate fi mai romantic decât două bilete de avion Christian Tour, pitite în tradiționala tartă cu gutui programată pentru 17 octombrie?! Noroc că-s doar cu motanul acasă și pot chichoti în voie la imaginea consortului, consternat, uimit și revoltat, când o să dea peste biletele făcute mici-mici, învelite-n staniol și servite în plăcintă. După criza de nervi aferentă va urma surpriza colosală... și fugaaaaaaa la făcut bagajul. Parol că mă voi distra pe cinste.

Ah, dar după... ce frumos va fi când pașii ne vor purta agale peste Podul Carol, la ceasul înserării, susurul apei fiindu-ne muzică, iar vântul toamnei mângâiere. Zgribuliți, dar cu zâmbetul pe buze, de la mijlocul podului o să admirăm impunătorul oraș - ca în primul an, când tot pe un pod ne-am dat seama că o să fim împreună (am gândit strategic, ce știți voi).


Cu o priveliște atât de romantică, cu frigul toamnei îmbrățișându-ne viclean, cu amintirile din tinerețe ispitindu-ne caleidoscopic, cum să nu te simți iar ca la douăzeci de ani!?! Și fix acum, în timp ce amestec în dulceața de prune, pot să pariez pe un sărut focos chiar la mijlocul podului! Unu așa, ca în facultate, un pupic după care drumul de la obiectivele turistice până la hotel se face-n pas alergător...

Iar după o noapte de studiat astronomia, ce ar putea fi mai potrivit dacă nu vizitarea Ceasului Astronomic, datând încă din epoca medievală!? Când am citit despre el, umva m-a dus cu gândul la Turnul cu Ceas din Sighișoara, fapt pentru care l-am adăugat repede pe lista cu de văzut, știind cât de mult îi plac drăguțului meu astfel de clădiri/monumente istorice.

Dar vă mărturisesc că m-a încântat și pe mine, dar pentru lucruri mai... necurate... dar m-am calmat limpede când i-am citit legenda. Dacă noi îl avem pe meșterul Manole, ucis spre a nu mai construi o monastire mai frumoasă, cehii îl au pe ceasornicarul Hanus de la Rose. El a rămas în viață, dar și-a pierdut ochii, tot pentru a nu construi alt ceas mai spectaculos.

Ai spune că pe termometrul dragostei și a romantismului așa legendă scapde din dorință și din patos, dar dacă o faci puțin pe mimoza speriată, instinctul de cavaler iese la iveală și te alegi cu o îmbrățișare strânsă, mângâieri de calmare și pupici de consolare. Deci, Ceasul Astronomic e musai să fie pe listă!

Unde mai pui că ai ocazia să observi funcționând un instrument atât de vechi și atât de frumos decorat. Cele patru figurine alegorice reprezentând vanitatea, zgârcenia (reprezentată printr-un evreu cu nasul înconvoiat și punga cu bani în mână), moartea (sub forma unui schele) și invidia (un prinț turc cu mandolină) m-au impresionat cel mai mult.


Și dacă tot s-a inserat un strop de mister și ezoteric în plimbarea noastră romantică, ne-am îndreptat pașii spre Biserica Tyn, să ne luăm și porția de gotic înainte de masă.


Biserica din Tyn are o orgă impresionantă (deși la drept vorbind ea singură îți taie răsuflarea) și o istorie la fel de uimitoare. E o senzație aparte să te plimbi pe străduțele încâlcite ale orașului, lăsându-ți pașii să te poarte pe urmele celor de altă dată, cu frunzele arămii foșnind la fiecare bătaie de vânt, notele grele ale orgăi răscolindu-ți inima.

Cumva Biserica din Tyn îmi amintește de ceremonia căsătoriei, cam aceeași solemnitate și frumusețe o simți când te lași absorbit de vraja ei. Iar scopul tare cred că acesta i-a fost, ținând cont că cele două turnuri impozante reprezintă familia - un turn pare mai solid, spunându-se despre el că reprezintă partea mai puternică a familiei, adică bărbatul- un turn este puțin mai în față, simbolizând poziția bărbatului față de femeie. Cineva trebuie să încaseze tot frigul și ploaia - iar la noi cu siguranță turnul mai puternic e drăguțu meu, căci mie îmi place să mă ascund de vreme rea și ploaie după pelerina lui!

Splendid oraș pentru îndrăgostiți, au știut cei de la Christian Tour bine când mi-au recomandat un city break aici. În doar un weekend poți să parcurgi ani de relație, doar lăsându-te purtat pe străzile înguste și inspirând istoria vechiului oraș. Apă, aer, foc, iubire - toate sub cerul cristalin al Pragăi. Ce ți-ai mai putea dori? Poate o mâncare bună... dar nu în centrul vechi, luați aminte.

Pe noi năsucul sigur o să ne poarte după niște dumplings și utopence, ca apoi să ne răsfățăm cu o marlenka  cremoasă și poate și palacinky, pentru al meu mare iubitor de clătite.

O marlenka o să introducem clandestin și în hotel, că-i mai dulce iubirea cu o prăjitură fină alături. Să fim romantici pân la capăt, că doar o dată-n toamnă evadăm în Praga!

Oh, iar după așa plimbări în care ne-am ținut strâns de mână, când ne-am iubit și bibilit, am alergat nebuni pe străduțele ce poartă atâtea secrete, ne-am lăsat cuceriți de susurul apei și am lăsat frunzele toamneii să ne ningă tâmplele încă tinere, ultima seară a city break-ului e pentru admirat stelele...

De pe balconul camerei de hotel, stând ca doi adolescenți îndrăgostiți înfofoliți în pătura pufoasă, cu două beri amărui alături și depănând amintiri, numărând stele și sărutări sub clar de lună... Doar noi doi, tineri și fără griji, lăsând anii în urmă, orașele și istoria în urmă, trăind clipa și pentru o seară, departe de lume, dar în inima Pragăi, iubind ca prima dată!!!

Romantic, dezlănțuit, fericit și temător, cu pasiune. Așa cum numai tinerii știu să o facă, abandonându-se total. Iar Praga toată, tăcută și misterioasă va rămâne martora vicleană a celei mai frumoase aniversări de 8 ani...


.... și totul a pornit de la o toamnă și-o plăcintă!


Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2018, ediția de toamnă.


8 comentarii: