duminică, 7 octombrie 2018

Answear Magazin - lecții de stil cu bunica

Lumina amurgului se cernea printre perdelele dantelate, lăsând praful din încăpere să se joace vioi în căldura blândă a înserării.

Pe măsuța din lemn de mahon erau așezate parcă la întâmplare vaza cea veche din cristal, ticsită cu tufănele multicolore și ramele din argint ce înfățișau fotografii îngălbenite de vreme ale foțtilor locuitori ai casei. Gramofonul bătrân umplea spațiul cu o muzică suavă, iar în balansoarul ce scârțâia la fiecare mișcare, bunica tricota căzută pe gânduri un șal pentru vremuri mai puțin blânde.

Ca de fiecare dată, părul îi era prins într-un coc atent studiat, toaleta impecabilă, iar rochia elegantă, negru tăciune ce o caracteriza încă de când rămăsese văduvă îi dădea un aer când copilăresc (în ciuda vârstei), când boem.

Pentru o clipă, înainte să ciocănească și să pătrundă în sufrageria cu miros de lavandă și trandafir s-a gândid că fusese o idee proastă să vină în vizită la bunica... cum putea ea să o ajute? Ea avea 20 de ani și bunica 90.... de ieșit abia mai ieșea din casă și ce mai putea știi bunica despre modă...!?

Privirea îi fu atrasă însă de firele de praf ce pluteau în jurul măsuței de mahon, iar vederea unei fotografii cu bunica, în tinerețe, cu același coc studiat, dar cu privirea mai jucăuășă, îmbrăcată cu un palton dintr-o stofă groasă, brodat cu motive populare, cambrat pe trupul zvelt al tinerei, manșonul pufos, o făcură pe tânără să își ia inima în dinți și să intre în camera bunicii.

- Săru-mâna bunica! spuse cu o voce pițigăiată tânăra și intră țopăind până ajunse la scaunul unde bătrâna își odihnea oasele. O pupă rapid pe obraji și se așeză comod pe canapeaua pufoasă ce îi plăcea atât de mult.

Bătrână o privi blajin, își lăsă lucru în poale și se interesă ce vânt o aduce pe Zânica la casa cea veche.

- Bunico, plec la facultate și am venit să te rog să-mi spui care ar fi cele mai importante 10 produse pe care ar trebui să le am în garderobă! Nu vreau să iau multe lucruri cu mine, nu vreau să cheltui mulți bani, dar vreau să fiu elegantă, boemă, interesantă - așa cum erai tu în tinerețe. Mă ajuți?!


- Draga mea, ai venit unde trebuie. Toată tinerețea m-am descurcat cu doar câteva haine, dar am reușit mereu să dau impresia că jumătate din casă o am plină cu haine. Înainte de toate, secretul stă în imaginație! Nu trebuie să ai multe produse, dar trebuie să știi cum să le combini, cum să le accesorizei, cum să le personalizezi și cum să le faci să fie mereu altfel... Dar fii atentă la bunica, reține ce-ți trebuie și la facultate toate colegele or să te întrebe care e secretul de ești mereu altfel.

În primul rând ai nevoie de o rochie elegantă. Nu-ți lua rochia neagră, nu e pentru fete tinere și dulci ca tine. Ia una într-o culoare pastelată, care să-ți șadă bine, poate chiar să le sari în ochi flăcăilor, cine știe, poate ajung să joc și eu la nunta ta! Eu pe bunelu tău l-am cucerit cu rochia ceea de îți place mult, roz prăfuit... tare se mai uita bunu la mine, Dumnezeul să-l ierte când m-a văzut cu ea.


Și un palton îți trebuie, musai! Mai ales că amu vine frigul cela mare. Să fie din stofă groasă, căptușit și îmblănit, să nu îți intre frigul în oase. Negru pana corbului, așa-i frumos paltonu, să poți să porți la el genți și cizme colorate, să mai înseninezi griul iernii.

Cu niște pantaloni simpli, sau "jinși" din aceștia iarăși nu dai greș. Câte feluri de bluze și bluzițe merg cu ei, bani să ai și timp să le îmbraci pe toate!

Și niscaiva cămăși să îți iei draga bunicii... nici celea doar albe, că doar nu ești soră medicală! Să fie vesele, pastelate, dar în culori să îți șadă bine, că doar ești fată tânără.

Și o fusă dreaptă să-ți pui în valijoară, poate ieși la un cinema, la o cofetărie cu un flăcău, să te vadă elegantă, feminină, că ai picior frumos. 

Eșarfele sunt iarăși o adevărată comoară. Sunt frumoase, feminine, chic și te salvează oricând vrei să te colorezi un strop. Le legi de geantă, le legi în păr sau și puse așa, neglijent la gât, fac vrăji, ascultă la bunica! Le parfumezi un strop, le lași să fluture ușor în vânt... magie curată - ascultă, că baba știe.

Și că veni vorba de genți, musai-musai să nu uiți să pui și o geantă. Nici prea mare, nici prea mică, din piele, să te țină vreme multă. Geanta zice baba să nu fie prea colorată, așa să o poți purta cu mai multe. Apoi draga muichii, poșeta nu-i bine să iasă-n evidență. Nu uita de lenjerie Zânico! Multă lume o ignoră, da bunica știe, dintre toate-i cea mai importantă. Să ai și lenjerie de zi cu zi, albă ori bej, să nu se vadă prin haine, dar să-ți fie comodă, dar să ai și lenjerie mai deocheată, că doar nu te duci la mânăstire. Tre să știi când și cum să pui mintea bărbatului pe jar, rămânând în continuoare o doamnă!

Ghete să pui în bagaj, că tare utile sunt. Te apără de frig, le porți și cu pantaloni și cu fustă și-s comode foc. Dacă ai găsi și cu olecuțică de blăniță, să stea piciorușele la cald ce bine ar fi Zânico mamă... Am văzut eu la televizior că se găsesc acum pe "intranet" ghete d-astea. La unii de la zice Answear - găsești acolo de toate. Și cică îți aduc tot ce ai vrut acasă.

- Așa-i bunico, îți aduc la ușă tot ce ai comandat. Și dacă nu îți plac, ori nu ți se potrivesc, le poți trimite înapoi. Am putea să ne uităm împreună după rochii acolo, ți-ar plăcea?!

- Mi-ar plăcea Zânico mamă, da ia spune, acolo au și accesorii?!! Că al zecelea lucru' neaparat trebuie să fie accesoriile. Să poți transforma de acolo de la capitală toate hainele după cum ai chef, să fie mereu altfel.

- Au bunico de toate, ne uităm împreună să alegem, să-mi arăți exact ce-mi trebuie ca să fiu așa, frumoasă cum erai matale în tinerețe.

- Draga muichii dragă, tu ești mai frumoasă ca bunica. Apoi nu uita, nu trebuie să fii ca nimeni. Trebuie să fii frumoasă ca tine și așa tăți or să te iubească.

- E greu bunico ce spui tu... e greu tare! Dar ce ai spune dacă ne-am bea ceaiul, am mânca niște fursecuri și eu ți-aș arăta tot ce au în magazin cei de la Answear, ca să alegem împreună ce să iau la facultate?!

- Bine Zânico, bine. Dar eu aș bea o cafeluță cu frișcă, nu un ceai... că mi tari drag să beau cafea, că-mi amintește de răposatu.

- Cafea să fie bunico! Și cât cumpărăm îmi povestești de prima întâlnire cu bunicu și de rochia aia roz pudră?

- Îți povestește baba, îți povestește, dar tu Zânico găsește magazinu cela... Answear, să nu închidă.

- Nu închid bunico, nu închid, au non-stop.

- Ce vremuri trăim... ce vremuri....
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, ediția de toamnă.

8 comentarii:

 1. Mult succes la concurs!

  Imi plac propunerile tale! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Imi amintesc emotiile concursului, asteptarea, bucuria ori dezamagirea in urma jurizarii! :) Eu iti doresc si putin noroc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sincer la mine a devenit un fel de traditie participarea la acest concurs. Nu am asteptari prea mari de castig, dar tare imi place sa scriu pe temele propuse. Ma simt iarasi ca in scoala, cand primeam compuneri pentru romana si trebuia sa imi las imaginatia sa zburde.

   Ștergere
 3. Mult succes la concurs!

  RăspundețiȘtergere