Treceți la conținutul principal

Recenzie Sinuciderea Ielelor de Ana Mănescu


"Nu există nimic mai nelipsit de dreptate decât sinuciderea inevitabilă a unui fluture care și-a pierdut o aripă." E. Precub

Mi-am făcut de cap la târgul de carte de primăvară și am venit acasă cu un nou teanc zdravăn de cărți (Doamne, dă-mi timp să le pot citi pe toate și să-mi fac și treburile zilnice).

Titlurile vă spun drept sunt toate atrăgătoare, dar prima norocoasă din teancul uriaș a fost Sinuciderea Ielelor, scrisă de Ana Mănescu și publicată la Editura Herg Benet.

Vă spun drept că mi-am început lectura de vară cu această cărțulie pentru că sărbătoaorea Sânzienelor se apropie cu pași repezi și am considerat de bun augur să mă las purtată pe aripi de magie și mister pur autohton.


Se spune că nu poți să vezi zâne dacă nu ești zânatic, așadar nu poți să înțelegi profunzimea cărții de față dacă nu îți accepți rădăcinile, dacă nu îți iubești trecutul și tradițiile. Atenție așadar, Sinuciderea Ielelor este doar pentru cititori inițiați...

Sinuciderea Ielelor cuprinde 11 povestioare, printre care În căutarea zmeului pierdut, Valea Nandrii, Tinerețe fără de bătrânețe și moarte fără de viață, Sinuciderea Ielelor, Începuturile de la sfârșitul lumii etc.

Toate aceste povestioare au la bază mituri, basme ori legende românești, twist-ul (sau mai bine zis condimentul) pe care Ana Mănescu îl adaugă acestora fiind continuarea istorisirilor.

Sunt sigură că fiecare dintre noi, atunci când era mic și i se citeau basme și legende, s-a întrebat, sau măcar și-ar fi dorit să afle și continuarea. Să știe ce s-a mai întâmplat cu eroii după arhi-cunoscutul și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți...

Ei bine, Sinuciderea Ielelor oferă această continuare în cazul unor povești, iar în cazul altora aduce o nouă interpretare- cumva spune povestea și din altă perspectivă.

Povestioarele sunt frumos construite, ușor de citit și urmărit și captivează încă de la primele rânduri. Mi-a fost extrem de greu să las cartea din mână și vă spun sincer că o zi întreagă nu am făcut absolut nimic, doar am terminat de lecturat Sinuciderea Ielelor. Iar de departe preferata mea a fost În căutarea zmeului pierdut- aș îndrăzni să spun că este cel mai bine conturată și de o finețe psihologică desăvârșită.

În esență toate poveștile au calitățile de mai sus, dar am rezonat cel mai bine cu istorisirea zmeului... poate și pentru că de multe ori am gândit și eu ca eroina, Cătălina...

Sinuciderea Ielelor poate fi comandată pe site-ul editurii Herg Benet, iar acum are un preț promoțional de 23 de lei.

Vă las mai jos câteva cuvinte spuse de Ana-Maria Anghelescu, cuvinte ce descriu perfect esența Anei și a cărții Sinuciderea Ielelor:

Ana Mănescu nu scrie pentru oricine, fiindcă în cuvintele ei nu sunt povești despre simpla devenire a omului, ci mai mult despre zbuciumul sufletesc pe care preferăm să nu îl vedem. Poveștile Anei nu sunt despre ce e urât în viața noastră, ci despre negura care ne face deosebiți. Scriitura Anei expune o lume pe care deseori evităm să o explorăm, o lume în care lucrurile sunt cu susul în jos și nimeni nu are o problemă cu asta.
După ce a experimentat cu o realitate acută în romanele „alter.ego.” și „Stresul dintre orgasme” și a făcut câțiva pași în lumea fantasticului prin volumul de proză scurtă „Quasar”, Ana Mănescu trece de-a binelea granița fantasticului cu noul său volum de povestiri, „Sinuciderea Ielelor”. Incluzând teme și motive populare, precum și personaje familiare din basmele copilăriei noastre, „Sinuciderea Ielelor” cuprinde un univers matur construit, plin de emoții și răsturnări neașteptate de situație.
Dacă iubiți basmele și legendele românești, dacă vă place stilul fantasy și vă întrebați ce cărți să mai citiți în vacanță, pe malul mării sau în vârf de munte, e musai să vă luați Sinuciderea Ielelor.
Enjoy!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a

Lansare Betano în România

Vă tot "amenințam" pe  Facebook  că vă spun pe unde am umblat ieri. Ei bine, a venit și momentul mult așteptat. Prin intermediul  Blogal Initiative  am avut plăcerea să iau parte la lansarea platformei on-line de pariur,  Betano . Lansarea a avut loc  Stadio- Restaurant cu Atrium  (un loc tare simpatic, sigur mai trec pe la ei- m-au cucerit cu cănuțele de cappuccino). Revenind la evenimentul de lansare, vă las mai jos câteva date oficiale, pentru că it's a must când vine vorba de astfel de proiecte. Comunicatul de presă spune cam așa: "Lider pe piața pariurilor sportive din Grecia și Cipru (sub marca Stoiximan), compania oferă pe piața din România produse de top, transmisiuni live ale competițiilor sportive și live casino, precum și servicii de înaltă calitate pentru membrii săi. Jucătorii au acces la peste 4.500 de ligi sportive locale și internaționale de top și pot paria pe 35 de tipuri de sporturi și activități, care se desfășoară oriunde