De ești singur, combinat,
Părinte sau însurat,
Aurora te așteaptă
Cu drag să te găzduiască!
Liniștit sau pus pe glume
Cu spirit de aventură
Ori cu chef de relaxare
La mare le ai pe toate!
Dragă cititorule, ce ai spune dacă ți-aș demonstra că poți avea parte de o vacanță de vis la malul Mării Negre, pe plaiuri roâmenești- m-ai crede?!
Ai accepta provocarea de a mă însoți într-un tur (momentan virtual) al spectaculoasei Constanța? Indiferent de ce îți trece prin minte lasă-te purtat de val și citește în continuare. Alături o să descoperim litoralul românesc așa cum nu a mai fost văzut niciodată!
Cu o istorie bogată și un trecut zbuciumat, Constanța este unul dintre cele mai vechi orașe atestate documentar din țara noastră. Suferind (sau bucurându-se) de influențe dintre cele mai variate, precum cele grecești, turcești, armenești ori evreiești, Constanța este un caleidoscop al tradițiilor, obiceiurilor și legendelor.
Așadar, indiferent dacă ești în căutare de aventură, relaxare ori inedit, Constanța le poate oferi pe toate și ceva în plus.
Aventura începe de la Hotel Aurora Mamaia, de la priveliști ce te lasă fără glas și se încheie într-o notă de relaxare și voie-bună.
Plaja din Mamaia, frumoasă și largă, apreciată de români și de străini, plajă la poalele căreia se întinde Hotelul Aurora își are propia legendă. Acum sute de ani, când Dobrogea încă era sub stăpânire otomană, într-un sat dintre Dunăre și Mare trăia o moldoveancă frumoasă și aprigă- văduva unui dobrogean viteaz. Mamaia, căci așa o chema pe moldoveancă, trăia alături de fiica sa, Constantina în cetatea de la Dunăre stăpânită de Pașă. Acesta din urmă s-a îndrăgostit de Mamaia și de vitejia sa și i-a construit o casă mare chiar pe locul în care acum se află stațiunea Mamaia. Când luptele duse de Pașă se mai potoliră, acesta își trimise soldații după Mamaia. Ostașii o găsiră, o luară cu forța în barcă și plecară cu aceasta pe mare. Disperată, Mamaia strigă după ajutor, iar fiica ei, Constantina fu singura ce se aventură în valurile Mării Negre. Când văzu una ca asta, Mamaia se temu că fiica ei va muri înnecată, drept pentru care se rugă Domnului să îi salveze fiica. Unde pășea Constantina se ridica o limbă de nisip și pe măsură ce înainta, aceasta tot creștea și creștea, salvând-o pe copilă... Dumnezeu a transformat-o pe Mamaia în puntea de nisip ce a salvat copila, otomanii s-au întors cu mâna goală, iar noi, peste ani și ani ne bucurăm de miracolul de atunci.
Lăsați-vă așadar pașii să mă urmeze pe nisipul fin al plajei legendare, lăsați apa sălcie să vă ude tălpile și să ne continuăm drumul de la Hotel Aurora spre vechiul Tomis, pentru a descoperi și alte atracții din Constanța.
Avântându-ne în centrul vechi al orașului, un soi de axis mundi al civilizațiilor ce și-au pus amprenta asupra Constanței, înainte de a ne continua pelerinajul, ne putem relaxa savurând o cafea turcească autentică, aromată și onctuoasă.
Cu bateriile încărcate și poftă de aventură, ne îndreptăm pașii spre Moscheea Carol I, amplasată în piața Ovidiu. Principalul lăcaș musulman de la noi din țară și unul dintre cele mai frumoase monumente istorice, acesta a fost construit la porunca regelui Carol I. Istorie, aventură, legende și o priveliște ce te lasă fără cuvinte, toate acestea vizitând un singur monument! Cupola sa se înalță semeață peste clădirile orașului, veghează de secole sufletele constănțenilor și oferă o experiență de neuitat turiștilor.
O fuziune aproape tangibilă între culturi și religii, o panoramă incredibilă și o încărcătură energetică atemporală, toate acestea pot fi experimentate chiar din clipa în care ai pășit pragul Moscheei Carol I. Tu simți liniștea ce te cuprinde?!
Nu coborî încă, lasă briza să îți mângăie fața, pierde-te în infinitul marin, închide ochii și amintește-ti de tine, cel din altă viață. Părăsește moscheea și coboară la realitate numai atunci când te simți pregătit. Nu irosi magia pe care Marea Neagră ți-o oferă sub cerul infinit.
Când ești pregătit, urmează-mi pașii ușori și hai să ne îndreptăm spre Farul Genovez. Ignoră zgomotele din jur, ascultă doar ciripitul păsărilor, freamătul mării și vocea-mi, cum deapănă povestea Farului...
Acum mai bine de 200 de ani, când Constanța avea o cu totul și cu totul altă înfățisare, Toma Radicevici și-a făcut apariția pe aceste meleaguri cu o misiune extrem de importantă: îngrijirea Farului din bătrânul Tomis. Cu toate acestea războiul Ruso-Turc a transformat Constanța într-o ruină- la fel și Farul. Toma și-a deschis un han, însă a continuat să aprindă seară de seară un foc pentru a ghida corăbiile.
Din păcate însă Toma a murit, iar soția sa, împreună cu nepoatele au rămas să se ocupe de han și tradiția aprinderii focului pentru navigatori. Războiul Crimeei aduce la malurile Mării Negre un ofițer armean, grav rănit. Acesta este îngrijit de Mariam, una dintre cele 6 nepoate ale lui Toma și rămâne în Constanța, căsătorindu-se cu aceasta din urmă.
Artin se implică în reconstruirea Farului și îndeplinește astfel visul lui Toma. Deși înalt de doar 6 metrii, Farul Genovez a fost o adevărată călăuză pentru corăbii datorită amplsării sale, la 21 m înălțime față de nivelul mării.
Constanța, frumoasă și diafană este un tărâm al iubirii. Căci nu de geaba se spune că dragostea se naște la malul mării.
Acum că ți-am vorbit și despre dragoste urmează-mă te rog spre faleză, să privim spre albastrul infinit, să admirăm impunătorul Cazino, să vizităm acvariul și fostele băi publice, romane.
Dragul meu, aproape se întunecă, soarele vrea să se odihnească, așa că este momentul să încheiem turul Constanței și să ne înapoiem la hotelul din Mamaia. Pe drum însă, o să mai facem un mic popas, la Microrezervația Constanța.
Se lasă seara, luna își face simțită prezența, aerul sărat se umple de cântecul greierilor, iar picioarele noastre obosite și burticile flămânde e musai să își găsească astămpărul la restaurant Mamaia.
Știu, ai trăit într-o zi cât pentru o viață, ai cunoscut oameni și povești atemporale, acum porți în suflet o fărâmă din perla numită Constanța- respiri și ești litoralul românesc.
Mai rabdă-mă însă puțin, până la miez de noapte. Până atunci însă, profită de distracția de la piscină. Noi ne întâlnim la 12.00, pe malul mării, căci atunci realul și irealul se împletesc, iar magia pătrunde în lumea noastră. Mai am să îți spun o ultimă poveste...
Dragul meu, te-am apus la ora asta târzie pe malul mării să-ți vorbesc de faraoance (adică de sirene) și să le asculți cântecul. De secole bune nimeni nu a mai văzut ieșind din spuma mării aceste frumoase fete, cu păr bălai și ochii mai albaștrii ca apa din care s-au născut... ești așada, privilegiat.
Stai nemișcat, nu le tulbura cântecul. Ascultă, privește și fii martor al miracolelor de la malul mării. Captează cântecul sirenelor în scoicile brun-maronii și păstreaz-o ca pe o nestemată. Porți în mâinile tale cel mai de preț dar al MĂRII!
Visează, trăiește, aventurează-te, permite-i Mării să fie parte din tine. Călătoria noastră nu a fost o simplă călătorie, ci un drum inițiatic. Acum Constanța e parte din tine și tu ești parte din Constanța.
Ai ales înțelept, ai ales litoralul românesc, ți-ai cunoscut istoria, știi de unde ți-au pornit rădăcinile.
Ești liber ca un pescăruș- cheia libertății și a cunoașterii este la tine. Ai respirat istorie....
Culcă-te, odihnește-te- mâine ne distrăm la piscina Hotelului Aurora. Tu dai băuturile iar eu o să îți povestesc cum a fost descoperit Tezaurul Tomisului. Acum închide ochii, Zeii te așteaptă.
Articolul participă la Super Blog 2018, ediția de primăvară.
Foarte frumos articol,felicitări.
RăspundețiȘtergereSuper! Mi-ai facut chef de vacanta.
RăspundețiȘtergere