Mierea, supranumită aurul naturii sau elixirul Zeilor, este un aliment minune. Cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, prețuită de toate civilizațiile, era cunoscută drept semn de mare bogăție și noblețe în epoca faraonilor.
În vechiul Egipt faraonii fiind îngropați împreună cu vase mari, din lut, pline ochi cu miere. Descoperite după sute de ani, vasele nu doar că erau intacte, dar mierea arăta ca proaspătă, având calitatea de a fi singurul aliment ce nu se alterează în timp!
Fiind principala hrană a albinelor pe timp de iarnă, mierea se obține cu multă muncă din partea acestora, prin prelucrarea nectarului celor mai parfumate flori. Inima României, cu podișurile, munții și platourile ei maiestoase, încărcate de flori multicolore și aromate reprezintă o adevărată sursă pentru albinuțele Apidava.
Din polenul acestor flori, mângăiate de razele blânde ale soarelui și cresute pe platourile Transilvaniei s-a născut mierea naturală polifloră Apidava.
Aliment extrem de sănătos, aproape un medicament, este extrem de utilă atât în tratamente cosmetice, cât și naturiste. Desigur, fiind atât de dulce și aromată, poate fi utilizată și în preparearea prăjiturilor, îndulcirea ceaiurilor sau a cafelei ori servită simplă, la micul-dejun.
Este important să ținem cont atunci când cumpărăm miere că toate proprietățile ei se anulează în cazul în care produsul este contrafăcut. Pentru tratarea bolilor, prevenirea răcelilor etc., este important să alegem un producător cu tradiție, recunoscut, pentru a ne putea bucura pe deplin de elixirul Zeilor!
Înființată în 1992, ca o mică afacere de familie, Apidava a crescut frumos, având în prezent peste 40 de angajați, procesând aproximativ 2.000 tone de miere pe an, din care 200 tone bio.
Colectând miere de pe întreg teritorul României, de la mai mult de 10.000 de crescători de albine, produsele Apidava sunt de calitate superioară.
Mierea polifloră, obținută cu precădere din polenul florilor sălbatice, are o culoare ca de chihlimbar scăldat în razele soarelui transilvănean, cu o aromă deosebită: imaginați-vă o câmpie de munte, acoperită cu flori și mângăiată de razele calde ale soarelui de dimineață- aceasta e aroma unică a mierii Roua florilor!
Este mai mult decât miere, este o poveste. Savurând Roua florilor vă teleportați în inima naturii, pe câmpiile acoperite de rouă, cu ciripit de păsări, cu zumzet de gâzulițe și susur de apă, cu flori ce se deschid timid în soarele dimineții și seduc natura cu mirosul lor amețitor. Poate acesta a fost și motivul pentru care Roua Florilor de la Apidava a fost premiată de două ori cu medalia de aur la Kiev și cu cea de bronz în Franța.
Sincer vă spun, mirosul și culoarea atât de plăcute, aproape hipnotizante ale acestui tip de miere mă atrage ca un magnet și din când în când îmi fac drum până la cămară doar ca să mai miros elixirul magic din borcan.
Dimineața, pe pâine prăjită, dulce și curgătoare, îmi înseninează zilele, iar noaptea, topită în lapte cald mă face să visez la câmpiile transilvănene.
Dar cel mai mult și mai mult ador să o savurez cu o cană de ceai fierbinte, din plante naturale sau în cafeaua de la prânz. Aroma sa dă o notă veselă, primăvăratică băuturilor ce sinceră să fiu mă face să trec mai ușor peste iarnă.
Mierea este însă importantă pentru sănătate prin enzimele, microelementele și vitaminele conținute (B1, B2, B6, B12, C, vitamina A și K), drept pentru care putem aminti câteva dintre proprietățile sale terapeutice și curative:
- antibacterian;
- anioxidant;
- anticarii (miere hrănește gingiile, făcându-le mai puternice și ajutând la prevenirea apariției cariilor);
- antiimflamator;
- bio-stimulator (numită de către traci hrană vie, furnizează cea mai bună energie pentru celulele vii);
- emolient;
- curativ;
- depurativ;
- imunostimulant;
- laxativ;
- tonic cardiac;
- regenerativ pentru țesutul conjunctiv.
De asemenea, dacă suferiți de anorexie, febră, guturai, răceală, gripă, probleme ale cavității bucale, afecțiuni ale aparatului respirator sau cardiac, osteoporoză, astenie, plăgi etc., mierea vă este un aliat de mare nădejde.
Roua florilor, miere polifloră poate fi utilizată cu succes în tratarea răcelilor, guturaiului, a usturimilor de gât, dar și a altor afecțiuni ale organismului.
De asemenea, vă recomand să introduceți mierea de albine în rutina de frumusețe. Măștile de față pe bază de miere sunt magice, curățând porii și catifelând pielea. În cazul în care aveți buzele uscate/crăpate de la frigul de afară, prin aplicarea unui strat subțire de miere pe buze înainte de culcare ajutați la refacerea și vindecarea acestora.
Având proprietăți antibacteriene, ajută chiar și tenurile sensibile, predispuse la acnee sau extrem de deschidratate. Face minuni și în cazul scalpului, însă e mai greu de îndepărtat.
În ceea ce privește măștile cosmetice, vă recomand să amestecați:
- 2 lingurițe miere;
- 10 g argilă cosmetică;
- 2 linguri apă plată sau lapte (optați pentru lapte dacă aveți tenul deosebit de uscat/deshidratat).
Amestecați ingredientele cu o lingură din lemn ori din ceramică și aplicați pe față, lăsând masca să acționeze aproximativ 10-15 minute, apoi clătiți cu apă călduță. Nici nu va mai fi nevoie să utilizați crema hidratantă.
Puteți utiliza miere și în produse destinate exfolierii (pentru ten sau întreg corpul):
- 4-5 linguri miere;
- jumătate linguriță de scorțișoară;
- 2-3 linguri zaț de cafea.
Se amestecă toate ingredientele și se utilizează ca exfoliant sub duș.
Desigur, dacă iubiți să gătiți și vă plac dulciurile, mierea de albine este un adevărat deliciu în prepararea deserturilor. Una dintre prăjiturile mele dragi este Marlenka, la prepararea căreia se folosește miere din belșug.
Din păcate nu sunt o bucătăreasă atât de desăvârșită să pot împărtăși cu voi rețeta Marlenkăi, dar vă pot oferi câteva sugestii de cum puteți introduce în alimentația zilnică mierea de albine Apidava:
- minunată în combinațiile de iaurt, fructe, nuci și miere;
- complimentează brânza dulce de vaci de minune;
- dressing-urile pentru salate pe bază de miere fac furori la mine în familie (2-3 lingurițe de miere, amestecate cu muștar, ulei, oțet, sare, piper și zeamă de lămâie transformă o simplă salată în una demnă de mesele regale);
- combiația smoothie+miere= win-win situation, believe me!
Așadar, pentru o viață sănătoasă, cu ani mulți și fericiți, adăugați în alimentați zilnică și 2-3 lingurițe de miere de o bună calitate.
Aromată, gustoasă și sănătoasă, este modul nostru de a savura, secole mai târziu din elixirul Zeilor! Iar în cazul mierii Roua Florilor, de a călători din confortul căminului nostru, savurând un ceai fierbinte, peste colinele transilvănene, pe câmpiile scăldate de soare și dezmierdate de aripile diafane ale albinelor, pentru că Apidava nu e doar o afacere- este tradiție, pasiune și iubire...
La noi in casa mierea este nelipsita.
RăspundețiȘtergereSanatoasa, gustoasa si naturala!
ȘtergereMi-ai facut o pofta uriasa de miere!
RăspundețiȘtergereApidava iti poate potoli pofta :)
ȘtergereAdor sa- mi beau cafeaua indulcita cu miere, care de altfel e ne lipsita din casa.
RăspundețiȘtergereSi in cazul nostru e la fel. Iar mierea Roua Florilor ne-a facut sa visam la vara si campiile scaldate in soare.
ȘtergereSi eu beau cafeaua îndulcita cu miere... nu se poate altfel! :)
RăspundețiȘtergereSi eu beau cafeaua îndulcita cu miere... nu se poate altfel! :)
RăspundețiȘtergereAre un gust deosebit indulcita cu miere, imi place foarte mult!
Ștergere