Treceți la conținutul principal

Recenzie Vacile lui Stalin de Sofi Oksanen

Când intri în librăria celor de la Târgul Cărții (idiferent dacă o faci real sau on-line), nu ai cum să nu rămâi uimit de multitudinea cărțilore aflate pe rafturile înalte, din lemn.

Și credeți-mă, e greu să te abții să nu pleci cu un sac uriaș de cărți de la ei. Mai ales că prețurile sunt mici mici de tot!

Am plecat însă doar cu romanul Vacile lui Stalin de Sofi Oksanen, pentru a îmi întregi colecția de cărți ale acestei autoare (despre Purificare puteți citi aici).


Sofi Oksanen a devenit repede una dintre autoarele mele preferate, iar seria Vacile lui Stalin, Purificare și Ziua când au dispărut porumbeii sunt de-a dreptul deosebite și prezintă o lume la care noi nu avem acces.

Cartea de față este romanul de debut al autoarei și prezintă viața a două emigrante (mamă și fiică) de origine estoniană. Plecate în Finlanda, viața lor devine un soi de furcile caudine, căci trăiesc timpuri când a fi estonian în finlanda este sinonim cu a fi spion sau prostituată.

Nevoite să își treacă sub tăcere originile, Ana și Katarina pornesc pe un drum întunescos, fără cale de întoarcere. Un drum al durerii, al dezrădăcinării, o boală a sufletului ce le devorează pe dinăuntru ca o boală necruțătoare.

Iar toate acestea se manifestă sub diferite forme, de la negare de sine la un soi de bulimie. Indiferent însă de forma de manifestare, durerea rămâne la fel de clară și dezechilibrantă.

Vacile lui Stalin este un roman manifest, ce nu are cum să nu te sensibilizeze. Prezentând viața plină de durere a unor femei victime ale epocii și ale regimului comunist, stârnește în cititor revoltă și tristețe.

Tristețe pentru două vieți date peste cap, durere și frustrare- frustrare că nu poți să ajuți, să schimbi cursul istoriei.

Având un titlu sugestiv, Vacile lui Stalin reunește în aproximativ 400 de pagini destinul tragic a două femei, prinse fără voie în mrejele istoriei.

Dacă aveți pe acasă pasionați de citit, iubitori ai țărilor sau scriitorilor nordici, sunt sigură că le-ar plăcea la nebunie să găsească sub brăduț unul dintre romanele Sofiei Oksanen.

Și vestea bună este că puteți găsi toate cele trei romane pe site-ul Târgul Cărții la un super-preț (chiar aici) și vă mai rămân bănuți și de ceva bijuterii, cosmetice și alte nebunii pe placul doamnelor și domnișoarelor!

Comentarii

  1. O recenzie foarte frumoasaú

    RăspundețiȘtergere
  2. Scrii asa de fain ca mai, mai ca m-am îndragostit de carte! :)
    Astazi am ajuns acasa, am ramas înzapezita ... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vine zapada si pe la noi, dar sper sa nu fie cazul sa raman pe coclauri (sper)!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a