Treceți la conținutul principal

Recenzie Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Aleksievici


"Omul se vede cel mai bine și se dezvăluie în război și, poate, în iubire."

Trebuie să vă mărturisesc că m-am gândit aproximativ o săptămână daca să fac sau nu această postare. Timp în care nici nu am prea putut să scriu pe blog,  drept pentru care am zis că e musai să vă vorbesc despre romanul Svetlanei Aleksievici (căci altfel riscam să nu mai fac postări).

Războiul nu are chip de femeie este o carte ce nu poate fi citită de oricine. Este altfel, profundă, încărcată de emoție și povești cutremurătoare.

Mult timp am trecut pe lângă acest roman în librării, considerând că este mult mediatizată, că nu aș găsi nimic interesant... dar am primit-o în dar și curiozitatea m-a biruit. Am început să citesc din ea și m-a cucerit!

Vă previn, citiți Războiul nu are chip de femeie când aveți ceva timp liber, căci este genul de carte pe care nu o puteți lăsa din mână până nu o terminați.



390 de pagini caleidoscopice, cu povești adevărate despre femei și război, despre moarte, viață și dragoste.

Războiul, cu toate grozăviile lui, povestit din prisma femeilor ruse, plecate să lupte pentru patrie! Lunetiste, medici, asistente sau bucătărese, toate au o poveste de spus. O poveste care însă pe mulți, mai ales pe bărbați, îi deranjează.

Pentru femei războiul are culoare, miros,  trăiri și simțăminte aparte, ce ochiului instruit al ostașului rus îi scapă.

Dragostea, viața, moartea, frica și mila se împletesc devenind una, contopindu-se cu femeia care este dispusă a-și da viața pentru partia ei dragă.




Între coperțile romanului puteți găsi câteva zeci de povești a sutelor de femei sovietice trimise pe front, să lupte împotriva germanilor. Copile de 16-18 ani, naive și neinstruite, trimise în prima linie, față în față cu atrocitățile celui de Al Doilea Război Mondial.

Povești cutremurătoare, ce de multe ori îți vor aduce lacrimi în colțurile ochilor, te vor face să te revolți ori să iubești cu eroina. Să îți amintești de prima iubire, de primul sărut... de data aceasta însă într-un decor puternic amprentat de război. 

Moartea și viața izvorăsc din același loc, se întrepătrund, făcându-le greu de deosebit. Un loc în care timpul trece cu totul și cu totul altfel, unde oamenii albesc peste noapte, loc în care nu exista trecut sau viitor, ci doar azi!

Deși am fost sceptică mult timp în ceea ce privește cartea Svetlanei, acum mă pot declara cucerită. Citind acest roman mi-am făcut o cu totul și cu totul altă impresie despre război și rolul oamenilor de pe front. O perspectivă total diferită de filmele artistice ori manualele de istorie. Vă recomand Războiul nu are chip de femeie doar dacă sunteți suficient de puternice să citiți povești cu adevărat cutremurătoare. 

La final, câteva fragmente din roman.

Când ne-am întors şi-am povestit în pluton ce se în tâmplase cu mine, s-a convocat o şedință. Organizato rul nostru de comsomol era Klava Ivanova, care-mi tot spunea: «De ăștia nu trebuie să-ți fie milă, trebuie să-i urăști».
Fasciştii îi uciseseră tatăl. Câteodată începeam să cân tăm, iar ea ne ruga: «Încetați, fetelor!» zicea. «Întâi să spulberăm năpârcile astea şi-apoi ne punem pe cântat.»
Nu dintr-odată… Nu dintr-odată am reușit. Asta nu e treabă de femei – să urăști și să omori. Nu e pentru noi… Trebuia să te convingi singură. Să-ți impui…“


Comentarii

  1. Ai scris foarte frumos! Imi doresc sa citesc cartea, am sa o caut! Multumesc!
    Welcome back! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este una dintre cartile ocolite, caci am mers pe ideea ca i se face prea multa publicitate, deci nu este prea buna. M-am inselat.

      Ma bucur si eu ca am revenit, viata e mai frumoasa cand imi astern gandurile aici!

      Ștergere
  2. Mai facut tare curioasa cum este aceasta carte sper sa pot sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai ocazia, DA! Este o carte de-a dreptul minunata. Surprinzatoare, puternica... uluitoare!

      Ștergere
  3. O carte cu povesti adevarate este intotdeauna captivanta.

    RăspundețiȘtergere
  4. O carte cu povesti adevarate este intotdeauna captivanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. ce frumoasa recenzie..se vede ca ai trait fiecare cuvant.. chiar mi-ar placea sa citesc si eu cartea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De mult timp nu am mai citit o carte atat de bine scrisa, ce te face sa traiesti fiecare cuvintel de acolo!

      Ștergere
  6. Foarte interesant sa privesti razboiul din perspectiva unei femei...cu siguranta sunt la mijloc sentimente de nebanuit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si povesti cu adevarat cutremuratoare. Povesti ce nu ne sunt predate la istorie, ori aratate in filme. Este un roman minunat!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a