Treceți la conținutul principal

Comunicarea în cuplu

Comunicarea, indiferent dacă ne referim la cea în cuplu sau în general, este esențială pentru a pune bazele unor relații optime (asta dacă știm cum să o folosim).




Există o teorie ce stipulează că în momentul în care ne certăm și începem să ridicăm tonul, ajungându-se la țipete, este din cauză că sufletele nu mai reușesc să se apropie. E un mod frumos de a evidenția faptul că o răutate duce la alta mai mare și tot așa, ajungând să ne îndepărteze, să ne rănească, iar strigăul e modalitatea prin care arătăm că ne doare.



Din fericire, toate problemele au și o rezolvare, drept pentru care a apărut comunicarea asertivă.

Până a vă explica însă principiile comunicării asertive, vreau să lămurim câteva aspecte:

- a comunica înseamnă a te pune de acord, a te înțelege
- un mesaj transmic clar, la subiect, este de dorit
- este esențial ca cel ce primește mesajul să îl înțeleagă corect și să asculte activ, să fie implicat și prezent în actul comunicării

Ca să fiu mai precisă, comunicarea asertivă este de fapt un tip de comunicare neutră. Mesajele scurte, directe, la obiect, exprimarea a ceea ce simțim clar și concis și păstrarea calmului- cam asta înseamnă.

Cei care învață să comunice asertiv, de fapt învață să:

- spună NU
- puterea de a cere ce ne dorim și de a o face răspicat
- exprimarea tuturor tipurilor de emoții
- convingerea că toți suntem egali
- contact ochi în ochi
- acord între ceea ce spunem și limbajul non-verbal
- utilizarea expresiilor de tipul eu cred că..., simt că...., vreau să...

Așadar, trebuie să evităm expresii precum tu mereu faci X, tu nu mă asculți niciodată și să le înlocuim cu când faci X lucru, mă simt... sau când vorbim am impresia că nu mă asculți...

Pentru a vă da un exemplu concret, să presupunem că nu vă place faptul că soțul sau iubitul își lasă șosetele pe unde apucă și că deși în repetate rânduri a-ți exprimat asta, lucrurile nu se schimbă.

Comunicare firească:

Ți-am zis de atâtea ori că nu îmi place să îți lași șoseteșe pe unde apuci dar nu mă asculți niciodată. Nu îți pasă de munca mea și nu mă asculți când te rog să faci ceva.

Comunicarea asertivă:

Când îți lași șosetele pe unde apuci mă întrisez foarte tare, pentru că am senzația că nu mă auzi când îți spun că aș vrea să le pui în coșul de rufe. Dacă ai face asta aș fi foarte fericită.

Desigur, chestia asta nu o să funcționeze instant, e nevoie de exercițiu, voință și de participarea ambilor parteneri. Și nu uitați, nu e vorba numai de cuvinte- limbajul nonverbal este și el esenția. Dacă acestea două nu sunt în acord, celălalt își va da seama, iar comunicare își pierde efectul.

Eu recunosc că nu folosesc mereu comunicarea asertivă, dar când o folosesc, rezultatele sunt minunate!

Acum fuguța și exersați comunicarea asertivă!



Sursă foto

Comentarii

  1. e cam greu sa folosesti mereu comunicarea asertiva..nu stiu de ce, dar nu mi se pare prea familiala..eu prefer sa ii spun sotului : te rog sa iti pui sosetele in cos, ca nu e ok sa fie prin toata casa si sa ii dau un pupic. La mine functioneaza mereu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E greu, mai ales ca nu suntem obisnuiti cu ea. Nici eu nu o folosesc mereu. Cand imi sare tandara, uit de orice regula :) Si eu mai fac ca tine. Insa mi-ar placea sa mearga aplicata ideea comunicarii asertive- o spui o singura data si celalalt intelege si gata nu mai trebuie sa repeti

      Ștergere
  2. Eu nici dupa atata timp nu am reusit sa-l invat ca sa zic asa sa nu mai manance in sufragerie.
    Bine ca nu-si lasa sosetele imprastiate ca nu stiu ce ar iesi. Nu le-am strans niciodata si sper sa nu le strang.
    Eu repet la infinits niste lucruri si tot nu ma asculta. Au trecut trei ani si tot ce stie aia face. Poti sa folosesti orice fel de adresare si comunicare daca nu vrea sa te asculte si face tot ce stie tot degeaba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E greu si cu acest a comunica. Uneori nici nu stii cum e mai bine. Apoi, in final, o relatie se bazeaza pe compromisuri. Mai lasi tu, mai lasa el...

      Ștergere
  3. Eu nu stiu ce sa zic daca am folosit sau nu comunicarea asertiva dar mi-am spus de la inceputul casniciei punctul de vedere in legatura cu ciorapii si cu multe altele si asa ca fiecare merge cu ciorapeii acolo unde trebuie. Invatati de la mine :cum il invatati de la inceput asa il aveti toata viata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai auzit vorba asta si consider ca se aplica. Desigur, mai conteaza si cum a fost invatat acasa si cat de implicati sunt partenerii in relatii. De fapt, sunt mult mai multi factori. Si la urma urmei, daca intelegere nu e... nimic nu e. :D

      Ștergere
  4. Nici eu nu folosesc comunicarea asertiva ,la mine nu prea isi face efectul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mai complicat cu tipul asta de comunicare. Mai ales daca doar unul o foloseste. In acest caz nu are nicio finalitate.

      Ștergere
  5. :)) e greu de pus in practica pt ca suntem oameni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este! E destul de greu. Mai ales ca nu am fost invatati sa comunicam asa.

      Ștergere
  6. E greu, mai ales cand nu esti obisnuit. Cautam mereu sa spunem in cateva cuvinte tot ce nu ne convine si cu un glas ridicat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este. Ai pus accentul exact unde trebuie. Tonul face muzica.

      Ștergere
  7. Orice invat are si dezvat...poate ma dezvat de cuvintele pe care le folosesc constant si sa imi aleg cuvintele mai bine atunci cand am vreo discutie mai aprinsa cu sotul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place cum gandesti! Mare adevar, orice invat are si dezvat.

      Ștergere
  8. Imi place la nebunie exemplul tau cu ... sosetele! :)))
    Cred ca depinde si de educatia primita acasa de ambii parteneri nu numai de unul, iar comunicarea, cum ar fi ea... este foarte importanta, este piatra de temelie a unei relatii!

    pupici si weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este. E un cumul de multi factori si fiecare isi spune cuvantul intr-o mai mica sau mai mare masura. Intelegerea, comunicarea, iubirea, toate conteaza si fac o relatie sa fie EA- unica si frumoasa pentru fiecare cuplu in parte.

      O seara de duminica frumoasa si pupici si voua!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a