Cu ocazia Moșilor de vară, Țărăncuța Urbană a organizat un super concurs în colaborare cu Art&Craft la care m-am încumetat să particip și eu.
Tema concursului era să povestim despre obiceiurile și tradițiile din zona noastră în această zi de mare sărbătoare. Cum familia mea are o istorie mai inedită, am ales să povestesc despre obiceiurile aduse de străbunica mea- care vine de peste Prut.
Vă las mai jos comentariul cu care m-am înscris în concurs:
Tema concursului era să povestim despre obiceiurile și tradițiile din zona noastră în această zi de mare sărbătoare. Cum familia mea are o istorie mai inedită, am ales să povestesc despre obiceiurile aduse de străbunica mea- care vine de peste Prut.
Vă las mai jos comentariul cu care m-am înscris în concurs:
"Strabunica mea este venita din Basarabia si de la ea ne-au ramas niste traditii putin mai altfel. La ei in zona se spune ca in aceasta zi, Cerul comunica cu Pamantul, iar cei morti pot trece in lumea noastra. Scopul „vizitei” este de a veni sa se ospateze cu cei dragi, prieteni si familie, la o masa mare. De aceea in aceasta zi toata familia trebuie sa se stranga impreuna la o masa mare si sa isi cinsteasca si vecinii cu pomeni. E musai sa se dea de pomana cirese in canuti de lut, cu stergar alb legat de tortita, o sticla de vin rosu si o ulcica cu miere de albine. Strabunica tine si acum obiceiul asta si da de impartit la cunoscuti astfel de bunatati, pentru ca ea crede cu tarie ca daca nu respecta traditia cei morti se vor intoarce pe lumea cealalta flamanzi si vor manca pamant. De asemenea, se merge si la cimitir si se pomenesc mortii, se da de impartit si se stropesc mormintele cu apa si vin. Asta facem doar noi, caci unde locuim de ceva timp nu am vazut sa se practice acest obicei… In schimb imi place ideea din spatele obiceiului- reuniune cu familia, ospatul cu toate neamurile- un obicei frumos ce merita pastrat, mai ales in acest secol in care indepartarea de conceptul de familie si traditie se face intr-un ritm mult prea alert si tindem sa ne uitam radacinle (iar asta din punctul meu de vedere e mai mult decat instrainare-este alienare)."
Premiul concursului consta în trei farfurii din ceramică, pictate manual de meșterii din Horezu- farfurii care ieri au ajuns la mine și din care abia aștept să mănânc alături de străbunica mea griș cu lapte și dulceață de trandafiri.
Fiecare farfurie a venit ambalată individual, în cutiuțe simpatice, ce nu le eclipsează din frumusețe. De asemenea farfuriile au pe spate găuri speciale, prin care poate fi trecută o sforicică și agățate pe perete ca decor. Eu nu le folosesc ca decor, căci abia aștept să mă infrupt cu bucate alese din farfurii de lut- vă spun sincer că mâncare e mai gustoasă așa.
Farfuriuța din imaginea de mai sus este de dimensiuni mici și zic eu că este potrivită pentru a savura deserturile din ea.
Farfuriuța medie este și ea drăgălașă foc și îmi aduce aminte de câmpurile pline de flori ale moldovei, scăldate în razele soarelui.
Iar cea de a treia farfurie este preferata mea pentru că îmi inspiră libertate, frumusețe și mă duce cu gândul la marea mult iubită!
Apă, nisip, halou de dorințe și speranțe pierdute în valurile înspumate ale mării...
Abia aștept să plec acasă și să mănânc alături de familie bucate tradiționale servite din aceste farfurii!
Mulțumesc încă o dată Tărăncuța Urbană și Art&Craft pentru aceste daruri minunate, iar meșterilor de la Horezu le doresc viață lungă și sănătate, să poată în continuare a meșterii astfel de opere de artă!
Felicitari! Iar vasele sunt minunate :)
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet. Si mie imi sunt tare dragi farfuriile. Fac mancarea sa aiba gust de copilarie...
Ștergerece traditie frumoasa!!!!! inca o dovada ca romanii cred in nemurire si nu le este teama de moarte: o comuniune a celor de aici cu cei plecati stransi in jurul mesei. De dus traditia mai departe...
RăspundețiȘtergereAi rezumat foarte bine intreaga mea postare. Un comentariu ce iti umple inima de bucurie.
Ștergere