Treceți la conținutul principal

Q-AGEING: Creating better lives for the over 60s



Q--AGEING: Creating better lives for the over 60's, este un proiect european, inițiat în Italia, a cărui scop este de a îmbunătății calitatea vieții bătrânilor.


Dat fiind numărul din ce în ce mai mare a persoanelor trecute de 60 de ani, la nivel european, era necesar a se pune bazele unor centre dedicate acestor categorii. Creșterea nivelului de trai, noile descoperiri din sistemul medical, precum și îmbunătățirea acestuia din urmă, duc la creșterea speranței de viață.

Deși este un fapt îmbucurător, la o privire mai atentă, putem lesne descoperi o serie de dificultăți cu care această categorie se confruntă. Ajungi la vârsta pensiei, după ani întregi de activitate susținută, în care aceste persoane erau pline de energie, vivace, simțeau că sunt importanți contrubutori la bunul mers al societății, brusc se confruntă cu prea mult timp liber.


Astfel, iau naștere probleme de ordin psihologic, social sau fizic, ce afectează, mai devreme sau mai târziu, calitatea vieții. Coroborate cu relații sociale din ce în ce mai reduse, rezultatul poate fi concretizat în tendințe depresive sau depresie.

Plecând de la ipotezele de mai sus, inițiatorii proiectului Q-AGEING: Creating better lives for the over 60s, și-au inițiat cercetările plecând de la studii amănunțite asupra mediului de trai, locului de muncă și a stării de sănătate a populației vizate.

Țări precum Germania, Italia, Ungaria, Polonia și Slovenia au luat parte la proiect, în urma cercetărilor punând bazele unor programe pilot pentru îmbunătățirea nivelului de trai a bătrânilor. De asemenea, au conceput și un program pentru instituțiile statului, program a cărui menire este de a implica mai mult bătrânii în societate.

Astfel, un număr de 18 proiecte pilot și-au dovedit aplicapilitatea, evidențiind modul în care contribuția și implicarea bătrânilor în societate, aduce adevărate beneficii. Dintre acestea amintim de "SkypeCare" din Ungaria.


Q-AGEING: Creating better lives for the over 60s, a adus de asemenea în prim-plan nevoia de a construi mai multe centre de divertisment pentru bătrâni, de a asigura un transport în comun ce satisface nevoile de mobilitate a acestora și creșterea numărului de parcuri și spații în aer liber, destinate acestei categorii de vârstă.

De asemenea, implicarea bătrânilor în creșterea copiilor, le poate readuce sentimentul de utilitate, scăzând astfel riscul depresiei și al sentimentelor de inutilitate, singurătate și tristețe. Implicându-i în astfel de activități, se creează și cercuri sociale, fiindu-le mai ușor să interacționeze cu persoane de aceleași vârste, cu aceleași interese și griji.


Trăind de mică printre bătrâni, pot afirma că acest proiect m-a cucerit tocmai prin faptul că își propune să înlăture prejudecăți, dar și să demonstreze importanța și aportul pozitiv a bătrânilor în societate. Schimbând mentalități precum bătrânii sunt inutili, nu mai sunt buni de nimic, mai mult încurcă, nu se descurcă cu tehnologia, se pun bazele unei societății sănătoase.

Pensionarea sau depășirea vârstei de 65-70 de ani nu înseamnă sfârșitul vieții, ci începutul unei noi perioade. O societate normală nu trebuie să își dea la o parte bătrânii, să îi uite sau să îi ignore, ci să îi integreze, să "profite" de cunoștințele și disponibilitatea lor.

Ca și copil am învățat foarte multe de la bătrânii care mă înconjurau, lucruri ce îmi sunt utile și acum, deși am 25 de ani și trăiesc în secolul vitezei și a digitalizării.

Nu degeaba se spune că cine nu are bătrâni să-și cumpere.

Consider că un astfel de proiect ar fi cât se poate de util și în România, unde rata depresiei în rândul bătrânilor este ridicată, iar societatea tinde să uite de această categorie, abandonând-o în singurătate și uitarea.

Poate ar trebui să ne amintim mai des de zicătorile noastre și să le urmăm exemplul, căci învățătura populară zice că pe orice bătrân să-l cintești ca pe un părinte.




Sursă citat I
Sursă citat II
Sursă citat III
Sursă citat IV

Comentarii

  1. Eu zic sa faci un centru de impletit pentru batrani. Faceti fulare si le dati orfanilor. Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita incercat, sunt sigura ca ambele categorii ar fi foarte incantate.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Părerea mea despre produsele Cien la o lună de la testare

Deși am mai povestit despre produsele Cien  aici  și  aici , postarea de astăzi este dedicată întregului pachet primit spre testare. La aproximativ o lună de când am început să mă delectez cu aceste produse, pot afirma că deja mi-am făcut o părere și vă pot spune sincer ce cred eu despre ele. A se observa că gelul de duș e folosit intens- de la baie la pozat, că așa îi șade bine unui produs bun! Preferatele mele au fost crema de mâini și gelul de duș, pentru că hidratează pielea în profunzime, se absorb repede în piele și au un miros proaspăt, discret, pe care îl ador. Pot afirma că am devenit dependentă de aceste două produse, nu mă pot abține să nu le utilizez. Uneori chiar am impresia că inventez motive de a face duș, doar așa, să mă mai bucur puțin de mirosul plăcut al cremelor și de pielea fină, moale și bine hidratată- aproape ca a unui bebeluș. În ceea ce privește cremele de față, sunt mulțumită de ele, în ceea ce privește hidratarea sunt ok, lasă tenul catifelat, î

File de iubire

Când aveam fundițe-n păr și rochițe cu buline, Visam la marea iubire,  Ca-n romanele citite pe sofa de străbunica. Am crescut cam repejor Și cu mare bucurie rochița de școlăriță am îmbrățișat. Dar la visul de iubire tot n-am renunțat. La liceu, cu lumea-n cap și speranțe de-mplinire, Am fugit după iubire... Doar că lesne mi-am dat seama că nu-i totu' ca-n romane Și tare m-am supărat pe romanele citite, Pe poveștile trăite și personajele iubite. Dar când timpu a mai trecut Și mai mare am crescut, Ușor am realizat că mitul despre iubire Poate fi înfăptuit lângă omul potrivit. De-a lungul timpului, dar mai ales în facultate, am învățat că un bun scriitor este acela care a cunoscut viața cu tot ce presupune ea: greutăți, bucurii, suișuri și coborâșuri, durere și fericire, lacrimi, agonie, disperare- dar nu s-a lăsat înfrânt de ele, ci le-a împletit cu măiestrie în povești inedite, ce fac delicul publicului. Și asta tocmai pentru că cititorul î

Cien Q10 cream

Vă povesteam acum câteva zile că am avut plăcerea de a fi selectată de  BuzzStore  și  Lidl  să particip la campania de testare  Cien . Dacă  gelul de duș  este preferatul meu, nici cremele Cien Q10 nu se lasă mai prejos! Și pentru că îmi place să vă încânt și cu câte un știați că, înainte de a îmi spune opinia despre Cien Q10 cream, ia uitați: "Conform unui test specializat realizat în 2014 în Italia, Cien de la  Lidl Romania  este cea mai eficientă cremă anti-rid, în comparație cu alte 14 creme de marcă care au făcut obiectul testării. Cele 15 creme au fost testate pe un eșantion de 1021 de femei, care s-au supus testărilor timp de o lună. Au fost măsurate prin analize de laborator specifice, capacitatea de hidratare şi eficacitatea anti-rid. În urma ambelor analize, Cien a ieşit nr.1!" Gama cuprinde: - cremă de zi antirid, cu factor  de protecție solară - cremă de noapte antirid, cu efect hidratant Ambele creme conțin Q10, complexul Liftactiv Intensive și a