miercuri, 4 ianuarie 2017

How to: Reenergizarea relației de cuplu

Trebuie mai întăi să vă mărturisesc că eram în pană de idei în ceea ce privește subiectele de postări, pentru că după cea de ieri îmi părea banal să încep să vă povestesc despre makeup, bodycare și alte "chiclazuri" femeiește.

Și mi-am amintit că am terminat psihologia și că am o grămadă de cărți faine în bibliotecă! Așa că astăzi este despre cum să ne reenergizăm relația de cuplu (fie că vrem să facem asta la început de an, final de vară, logodnă sau după o ceartă).

Înainte de a trece la subiectul propriu-zis, vreau să vă gândiți la 3 aspecte:

1. toate relațiile sunt de fapt o ecuație simplă- 1+1=3 și nu, nu pentru că iubirea dintre doi oameni duce la apariția unui bebeluș bucălat și drăgălaș, ci pentru că relația este și ea parte a cuplului.


2. imaginați-vă că TU și EL sunteți de o parte și de o alta a unei prăpăstii și pentru a vă întâlni (la mijloc, desigur), este nevoie să construiți un pod. Fiecare pornește în ritmul său, cu propriile povești și resurse. Unul dintre voi poate construi mai încet, poate păți ceva și pentru o perioadă va înceta să mai construiască, întâmpină dificultăți. Poate lucrați și cu schimbul, pentru a îl lăsa pe celălalt să se odihnească; dar întâlnirea trebuie să se "întâmple" la jumătatea prăpăstiei. Dacă unul dintre protagoniști va lucra mai mult, e posibil ca în momentul în care ajunge la celălalt să fie prea epuizat pentru relație, sau poate să fie sătul până în gât de munca depusă. Sau poate că cel ce a așteptat, să se fi săturat să aștepte... Drept pentru care, este important, pentru a evita rolurile mai puțin benefice de intrare într-o relație, ambii parteneri să se străduiască să se întâlnească la jumătatea căii.

3. relațiile se bazează pe un principiu "vechi, antic și preistoric" ochi pentru ochi și dinte pentru dinte. În momentul în care vă certați, pentru că EL sau EA a făcut ceva ce v-a rănit, tendința este de a vă răzbuna, de a o întoarce. Ei bine, o dată intrați într-un astfel de cerc vicios, relația va merge din ce în ce mai rău (mai ales dacă nu există o bună comunicare în cuplu). Un rău mic atrage după sine un rău puțin mai mare și tot așa, ajungând să fie de mărimea unui om de zăpadă. Dacă răspunzi cu bine, celălalt va răspunde tot cu bine- desigur, trebuie să spuneți și ce v-a deranjat. Principiu ăsta seamănă bine cu ce spune Biblia- întoarce și celălalt obraz.

Și acum, cu toate astea în minte, vă rog să definiți IUBIREA! Ce este ea pentru voi?

Putem pune semnul egal între iubire și pasiune, dorință sexuală sau fluturași în stomac?! Ei bine, nu. Și asta pentru că cele de mai sus se potrivesc îndrăgostirii și nu iubirii. Iubirea este ceea ce rămâne după ce focul pasiunii trece- și o numim dragoste matură.

Aceasta implică țeluri de viață comune, evoluție comună, participare, înțelegere și empatie, timp liber, relații sexuale, scopuri și decizii.

Cred că deja știați și voi toate astea, dar am simțit nevoia ca pentru o mai bună înțelegere a how to-ului de astăzi, să fac și un mic intro.

Dar ce facem când cunoaștem toate ingreientele unei relații de iubire, când am lucrat în aceeași măsură la construirea "podului", dar a intervenit rutina!?

Ei bine, trebuie să învățăm să comunicăm:

1. asertiv
2. verbal
3. emoțional

Iar asta presupune să folosim în discuțiile cu EL sau EA, cuvinte de încurajare, mângăieri fizice (comunicarea emoțională), să ne facem mici daruri, din senin, fără motiv, să acordăm mai mult timp celuilalt. În momentul în care comunicați, evitați să începeți propozițiile cu TU ești, TU faci, etc., ci vorbiți la persoana I (Eu simt, Eu fac, Eu cred, etc.), pentru a evita apariția resentimentelor.

Și pentru că, să fim serioși, cuvintele contează! Un bun how to pentru reenergizarea relației de cuplu, este un joc cu... mesaje!

Scrieți (și tu și el) 15 bilețele (pentru fiecae zi a lunii) în care să spuneți ce vă place la celălalt, ce activitate vreți să faceți împreună, ce vă face să vă simțiți iubiți, etc.

Deschideți bilețelele pe rând, câte unul în fiecare zi. Luni un bilețel scris de el, marți un bilețel scris de tine. Acordați-vă cel puțin 15 minute pentru activitatea aceasta, discutând bilețelul.

Exemple de mesaje:

Mă simt iubită când mă alinți/săruți din senin/îmbrățișezi
Mă simt protejată când te oferi să mergi cu mine într-un loc neplăcut
Pentru a simți că facem parte dintr-un cuplu, este important să avem valori comune/să împărțim responsabilitatea lucrurilor administrative, etc
Îmi place la tine când îmi lași timp pentru mine, în liniște, fără a crede că nu te mai iubesc sau că te resping
Apreciez când îți faci timp pentru plimbări în parc/teatru/film, drept pentru care mi-ar plăcea ca 1 dată pe lună să mergem la...

Dacă aveți întrebări, sugestii sau orice idee, îmi puteți scrie în căsuța de comentarii. De asemenea, dacă v-a plăcut postarea și vreți să continui mini-seria de how to pentru relațiile de cuplu, let me know!


Sursă foto

13 comentarii:

 1. Foarte interesantă teoretizarea. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am invatat si cateva joculete de constentizare, din pacate insa, nu pot fi "folosite" fara observator. Singurul care merge facut acasa, a fost cel cu mesajele. Eu il am sub forma de carti de joc si in fiecare zi se trage o carte, iar cei doi jucatori trebuie sa faca ce le spune carticica :) E foarte fain!

   Ștergere
 2. Răspunsuri
  1. Am incercat sa il fac cat mai scurt, ca sa nu plictiseasca. Subiectul totusi este inepuizabil.

   Ștergere
 3. la inceputul relatiei noastre, cred ca era bine sa citesc aceste randuri..acum ma regasesc in ele. Anul acesta facem 9 ani de casatorie si desi a trecut timpul, au trecut anii peste relatia noastra, simt ca suntem doi pustani de liceu, indragoatiti pana in varful degetelor. Dar sa stii ca mi-a prins bine articolul tau

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc. A fost o idee de moment, pentru ca pur si simplu, dupa postarea de ieri nu am considerat ca ar merge o alta. Cunosc si eu perioada aia din liceu... ce vremuri frumoase! Acum in locul bip-urilor, folosesc post it-uri, imprastiate prin toata casa :)

   Ștergere
 4. Interesant articolul. Cred ca ar trebui sa mai tinem cont si de aceste aspecte. Singurele mesaje pe care i le las sotului sunt:"sa iei paine, sa cumperi pampersi, sa iei ceapa, nu ai de gand sa mai vii!' si lista continua cu lucruri strict pentru casa. Cred ca sunt benefice astfel de mesaje.

  RăspundețiȘtergere
 5. Interesant articolul. Cred ca ar trebui sa mai tinem cont si de aceste aspecte. Singurele mesaje pe care i le las sotului sunt:"sa iei paine, sa cumperi pampersi, sa iei ceapa, nu ai de gand sa mai vii!' si lista continua cu lucruri strict pentru casa. Cred ca sunt benefice astfel de mesaje.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca ti-a placut. Am zis ca e cazul sa mai scriu si despre lucruri mai serioase, macar acum, la inceput de an. Plus ca din cand in cand, e bine sa mai adaugam si putin piper in relatia de cuplu

   Ștergere
 6. Articolul acesta este ca o lectie pentru multe tinere, noi chiar si acum dupa cativa ani buni de casatorie ne sunam de trei - patru ori pe zi sa vedem ce facem si cum suntem, s-au daca ne-am certat pentru ceva nu a fost mai mult de 5 minute sa nu vorbim unul cu celalalt, eu nu stiu cum pot unii sa stea in casa sa nu vorbeasca zile intregi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am incercat sa il fac cat mai scurt si la obiect. Nu stiu cat de bine mi-a iesit, ar mai fi multe lucruri de spus... Poate mai dezvolt in alte postari.

   Cei care stau cu zilele fara sa isi vorbeasca, de fapt au ajuns sa imparta doar un spatiu. Relatia e consumata de mult...

   Ștergere
 7. Este pentru prima data cand citesc un articolul cu un asemenea subiect. Mi-a placut si te rog daca poti sa continui.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc pentru feedback. Daca postarile reusesc sa stranga un numar bun de vizualizari, ma gandesc cam de 2-3 ori pe luna sa fac cate una pe relatiile de cuplu, familie, etc. Sper sa prinda la public :)

   Ștergere